Mezőgazdasági hírek

Mobiltelefonos alkalmazással “boldogítanák” a jószágokat

2021. február 10., szerda

Egy nagy brit szupermarketlánc megbízásából kezdődött el annak a mobiltelefonos alkalmazásnak a fejlesztése, mely a haszonállat-állományok jólétének biztosítása szempontjából tölthet be fontos szerepet a jövőben. A tesztüzem egyelőre sikeresnek bizonyul.

Egy skót agrár-felsőoktatási intézmény, a Scotland’s Rural College (SRUC) falain belül készül egy mobiltelefonos alkalmazás, ami a haszonállat-állományok érzelmi állapotának felmérését és nyomon követését tenné lehetővé. A megbízó a brit szupermarketlánc-óriás, a Waitrose, mely a beszállítók telepeit látogató terepi csapatának szánja az appot, ami a tervek szerint két éven belül készül majd el.Jelenleg a tesztüzem zajlik: a fejlesztők hat állatállományon – a többi közt szarvasmarhákon, sertéseken és háztáji szárnyasokon – kísérleteznek, rögzítve az azok érzelmi állapotára vonatkozó adatokat.

Legyenek az állatok nyugodtak, feszültek vagy éppen játékos kedvűek, az alkalmazás nyomon követhetővé teszi az érzelmi állapot változását, segítve a gazdákat abban, hogy jólétet biztosíthassanak állományaik számára. Mindennek hátterében pedig az áll, hogy a Waitrose megalkotta új, 10 évre szóló agrárstratégiáját, melyben kiemelt szerepet kapnak azok a törekvések, melyek a haszonállatok életminőségének javítását szolgálják.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu