Mezőgazdasági hírek

Mit tegyünk a repcével ősszel?

2020. szeptember 18., péntek

A repce őszi menedzselése képzi az alapját egy igazán jó termésszintnek. Az őszi teendőink célja, hogy olyan repcét „engedjünk a télbe”, ami 8-12 levelet és kb. 30 cm-es karógyökérzetet fejlesszen minimum 1 cm-es gyökérnyakátmérővel. Ha ezeket a paramétereket el tudjuk érni, akkor nyugodtak lehetünk afelől, hogy a növényünk át fog telelni. Ahhoz viszont, hogy ezt a fejlettséget a növény el is tudja érni, ahhoz az őszi teendőket kézben kell tartani.

A repce őszi növényvédelmi feladatai mellett az egyik legnagyobb precizitást a gyomirtás igényli. Az őszi gyomok ellen kiváló megoldást nyújt az Ikarus gyomirtó szer. Az Ikarus-ban lévő hatóanyagok szisztémikus (felszívódó) hatásúak, mind a gyökérrendszerbe, mind a hajtáscsúcsba eljutnak. Az aminopiralid, a klopiralid és a pikloram is a piridiloxil-alkán-karbonsavak közé tartozik (O herbicid-csoport) és a gyomnövények hormonrendszerére hatnak.

Hatásukat a gyomok gyors növekedési szakaszában fejtik ki, pl. gyökérváltáskor, bokrosodáskor vagy szárba induláskor. A készítményt ősszel a repce 2 valódi lombleveles fenológiai állapotától a repce teljes levélborításáig javasolt kijuttatni 0,3 l/ha-os dózisban. Amennyiben szükséges, akkor tavasszal közvetlenül a nyugalmi időszak után a szárba indulás kezdetéig is lehet alkalmazni. A jó hatékonyság érdekében fontos, hogy kezeléskor a léghőmérséklet +10 °C felett legyen. Ez a gyomirtó szer tökéletesen alkalmazható abban az esetben, ha a kezelendő területen pipacs (Papaver rhoeas), mezei acat (Cirsium arvense), ragadós galaj (Galium aparine), ebszékfű (Matricaria inodora) található.

Amennyiben a területünk gyomflóráját a pásztortáska (Capsella bursa-pastoris), tyúkhúr (Stellaria media), sebforrasztó zsombor (Descurainia sophia), mezei tarsóka (Thlaspi arvense) alkotja, úgy kiváló gyomirtási hatékonyságot érhetünk el a Salsa® 75 DF-el. Az etametszulfuron-metil a levélen és a gyökéren keresztül hat az ALS enzim gátlása révén. A tipikus tünetek az érzékeny gyomokon (elszíneződés, nekrózis) a kezelést követően 3-10 nap múlva jelentkeznek. A meleg és nedves időjárási körülmények gyorsítják, a száraz és hideg viszonyok késleltetik a tünetek kifejlődését. A készítményt az őszi káposztarepce kelése után posztemergensen kell kijuttatni ősszel vagy tavasszal a fagyok elmúltával, a repce 2-8 leveles fejlettségi állapotában, a magról kelő kétszikű gyomnövények szikleveles-4 valódi leveles állapotában. A legjobb hatást korai posztemergensen kijuttatva adja. A készítményt 15-25 g/ha dózisban kell felhasználni, a gyomirtási program részeként vagy kombinációban. Fejlettebb gyomnövények esetében a magasabb 25 g/ha-os dózis kijuttatása javasolt. A gyomirtó hatás fokozásának érdekében a permetléhez minden esetben Trend® 90 nedvesítőszer hozzáadása szükséges 0,1%-os koncentrációban.Abban az esetben, ha a gyomflóra indokolja, akkor az Ikarus-t és a Salsa-t tankkombinációban érdemes kihelyezni posztemergensen. A két termék szinergistaként is segíteni fogja egymás hatását a pásztortáska és a tyúkhúr gyomnövények ellen.

Fontos még kiemelni, hogy a hosszú meleg őszi időjárás a repcénkre is kedvezően hat. Könnyen túlfejlődhet a repce ezért érdemes figyelni a növény fenológiáját. A hajtáscsúcs növekedését meg kell állítani egy bizonyos szintnél, amire tökéletes megoldás a Protector 240 EC növekedésszabályozó. A készítményt repcében 1 vagy 2 alkalommal (ősszel 4-6 leveles állapotban, illetve tavasszal az oldalhajtások megjelenésekor) célszerű alkalmazni. A kifagyás csökkentése céljából a kezelést ősszel a kultúrnövény 4-8 leveles állapotában kell elvégezni. A növekedésgátlás és a megdőlés csökkentése céljából a permetezést tavasszal a szárba indulás időszakában kell elvégezni 1,2 l/ha -os dózisban. Két hatóanyag található benne. A tebukonazol felszívódó triazol fungicid, a gombák ergoszterol bioszintézisét gátolja (DMI-hatás), kiváló hatású nagyon sokféle betegség ellen. A protiokonazol szintén DMI- hatású, felszívódó triazol fungicid, a szterolok elővegyületei közül a lanoszterol, vagy a 2,4-metilén-dihodro-lanoszterol demetilációját gátolja. Őszi káposztarepcében a készítményt 4-6 leveles állapottól és tavasszal (szárba indulástól virágzás végéig) levél-, szár- és becőbetegségek ellen, továbbá növekedés szabályozóként télállóság és szárszilárdság fokozására, valamint megdőlés csökkentésére lehet felhasználni. Őszi kezelésnél a készítményt a repce 4-8 leveles állapotában (BBCH 14– BBCH 18) kell kijuttatni, lehetőleg 12 °C feletti hőmérsékleten. Kora tavaszi alkalmazásnál a repce szárba indulásának legelején (BBCH 30-32) kell alkalmazni. Hatásos a fellépő betegségek ellen, növeli a szárszilárdságot, serkenti az oldalhajtások képződését, csökkenti a megdőlést és segíti az egyöntetű virágzást. A harmadik lehetséges kijuttatási időpont a repce virágzásának kezdete (BBCH 57-59) lehet, szklerotíniás szártőkorhadás és egyéb, a termést veszélyeztető kórokozó ellen. Az alkalmazandó lémennyiséget minden esetben az állomány fejlettségéhez igazítva kell megválasztani.

Növényvédő szereinkről tájékozódjon honlapunkon vagy érdeklődjön szaktanácsadó kollégáinknál!

Kecskés István, fejlesztőmérnök

A növényvédő szereket biztonságosan használja. Felhasználás kizárólag a címke és az engedélyokirat alapján lehetséges! Felhasználás előtt kérjük olvassa el a termék biztonságtechnikai adatlapját!

Forrás: agrotrend.hu