Mezőgazdasági hírek

Mínuszba fordultak az agrárpiacok

2020. július 6., hétfő

Chicagóban és Párizsban is a mínuszok domináltak a gazdasági visszaeséstől való félelem miatt. Az Egyesült Államokban a búza 2,3 százalékot, a kukorica 1,6 százalékot, a szójabab pedig 0,2 százalékot vesztett értékéből. Európában igaz a repce enyhén drágult, de a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is csökkent.

A kukorica 134,83 dolláros tonnánkénti ára 1,6 százalékos mínuszt jelentett, de a korábban kialakult 137,98 dolláros szint három és fél havi csúcsot jelentett. A kezdeti emelkedést az elmúlt napokhoz hasonlóan az okozta, hogy a vártnál kisebb területen vetettek kukoricát az amerikai gazdálkodók. Később azonban a forró és száraz időjárásról szóló hírek kezdték aggasztani a befektetőket.

A szójabab piacán a kínai üzletekről érkező hírekre figyeltek a befektetők. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) adatai szerint 126 ezer tonna szójabab és 220 ezer tonna kukorica értékesítéséről írtak alá szerződét a közelmúltban. A június 25-án zárult héten a valós exportról érkező adatok 593 981 tonna szójabab és 19 149 tonna kukorica exportjáról szóltak.A koronavírus terjedéséről szóló hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy befektetők újra komolyan elkezdtek aggódni egy gazdasági visszaesésétől. Ez óvatosabbá tette a kereskedőket és hozzájárult ahhoz, hogy a vevők kerüljenek fölénybe.

A párizsi árutőzsdén fölénybe kerültek az eladók, a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza ára is csökkent. A repce azonban kivételt jelentett, enyhén emelkedett a tonnánkénti ár. A malmi búzáért 181 eurót adtak tonnánként a nap végén, ez a kurzus 50 eurócentes mérséklődést követően alakult ki. Elmaradt az elmúlt napokban látottól az üzletkötések száma. A szeptemberi határidőre csupán 10 365 kontraktust kötöttek. A kukorica árjegyzése 75 eurócenttel a 167,75 euró/tonnás szintre mérséklődött augusztusra. A takarmánybúzáért 85 eurócenttel adtak kevesebbet és így 159 eurós tonnánkénti ár alakult ki. A repce viszont ellentétes irányba mozgott, a 75 eurócentes plusz 378 euró/tonnás árszintet eredményezett.

Forrás: agroforum.hu