Mezőgazdasági hírek

Mindenki törekszik a digitalizációra

2022. április 27., szerda

Modern Gazdaság 2022 címmel rendezett konferenciákat az Agrárközösség, az MKB és a Takarékbank. A szervezők szándéka az volt, hogy a gyakorlatban is hasznosítható ismeretekkel gyarapítsák a szaktanácsadó cég közösségébe tartozó gazdálkodók tudását. S mint azt a következő megszólalóktól megtudtuk, mindenki, a pragmatikus állattartó is gondolkodik precíziós megoldásokban.

– Természetesen az állatoknak a takarmány szükségletét valahol elő kell állítani. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy rendelkezem takarmánytermő területekkel, ahol minden állatom számára meg tudom termelni a szükséges takarmánynövényt. Úgy gondolom, hogyha ezt hatékonyabban tudom végezni, akkor esetleg még eladásra is jut a növényekből. Emiatt digitalizációs pályázatot adtam be, mivel precíziós gazdálkodásra szeretnék áttérni a növénytermesztésemben. Ezzel kezdenénk és bízom benne, hogy nemsokára majd el jutunk odáig, hogy az állattenyésztésben is telepirányítási rendszerrel tudjuk az állatok mozgatását, nyilvántartását naprakészen vezetni – avatott be terveibe Holló Mátyás.Békés megyei családi gazdaságukban Vassék óvatosak a precíziós gazdálkodás bevezetésében, állattartóként őket inkább ennek a területnek a digitalizációja érdekelné, mondta el Vass Mátyás.

– A gondolat már megszületett. Vártunk valami hasonló fórumot, ahol a gyakorlati megvalósításról kézzel fogható magyarázatokat, szakmai és gépi segítséget is kapunk.

– Mi mindent tervez a gazdaságában megvalósítani, hogyan kívánja bevezetni az adatalapú gazdálkodást?

– Elsősorban meg kell teremtenünk ennek a technikai hátterét, miután a megfelelő szoftverek lehetőségünkre állnak, majd akkor kerülhet sor azokra a gépbeszerzésekre, amik segítik a gazdálkodást. A szünetben az Agrovir képviselőjével beszéltem, és föltettem neki ezt a kérdést, hogy igen, itt elsősorban növénytermesztés kapcsán kaptunk információkat és példákat. Mi a helyzet az állattenyésztéssel? Megnyugtatott, hogy rendelkezésünkre állnak az állattenyésztés különböző állatfajokra vonatkozó szoftverekkel is.A növénytermesztésben egyre többeknek vannak korszerű gépeik, most már csak nekik kell megtanulni kihasználni minden „tudásukat”, ahogy arról Laurovics István beszélt.

– A gépeink egyik része alkalmas már rá, hogy változtatható tőszámmal vessen, GPS berendezésekkel vannak ellátva. Az adminisztratív részen akarunk most jobban előrelépni ezen a dokumentációknak, az adatoknak a vezetése, lementése, a közeljövőben lévő támogatások, ehhez fognak kötődni, és ennek próbálunk valamilyen szinten megfelelni.

A gazdálkodás precíziós megújításának kedvezhet a családi gazdaságon belüli generációváltás is – hangsúlyozta Magyar Nándor.

– Igazából pont jókor jött ez a precíziós pályázat is, mivel most kezdődik el a generációváltás nálunk is. Egyértelmű, hogy apukám nem tudná ezt megcsinálni. Én úgy érzem, hogy nyitott vagyok erre és nagyon örülök, hiszen tényleg fontos, hogy ott spóroljunk, ahol lehet, ahogy elmondták az előadáson.Földeket már nagyon nehéz venni, és azzal kell jól gazdálkodnunk, amink van, szóval így próbáljuk a profitot maximalizálni.

– Részt vettek már precíziós pályázatokon?

– Eddig nem. Most indultunk, és igazából már a projektnek több mint a fele meg is valósult. Így elkezdtünk differenciált műtrágya kijuttatással és vetőmag kijuttatással dolgozni. Talajminta vizsgálatok is elkezdődtek, így nagyon sok újítást tervezünk a jövőben, ennek nagyon örülök.Bármennyire is korkövetelmény, mégis nehéz belekezdeni az adatok gyűjtésébe és rendszerezésébe – még egy olyan nagy szaktudást felhalmozó cégnek is, mint a Pannon Genetik. Erről Rádi Feríz beszélt:

– Nagyon féltünk attól, hogy az adathalmazt, amit digitalizálnunk kell ahhoz, hogy elkezdhessük a precíziós munkát, mekkora energiabefektetéssel tudjuk elvégezni. De megérte, mert nagyon könnyen és gyorsan tudunk adatot kinyerni, ami a döntéshozatalban rendkívül sokat segít.

– Munkatársak mennyire elégedettek ezzel a fajta munkával?

– Ők jobban tartottak tőle, mint én, viszont azt kell, mondjam, hogy most jobban is örülnek, mint én. Nagyon meg vannak vele elégedve és bevallották, hogy megérte belekezdeni ebbe a munkába, és örülnek, hogy most már aktívan tudjuk használni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu