Mezőgazdasági hírek

Mikor vessük el a paprika- és paradicsommagokat palántanevelés céljából?

2021. február 15., hétfő

Mire ügyeljünk palántaneveléskor?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A paradicsomot és a paprikát is, főkét palántaneveléssel, kisebb arányban állandó helyrevetéssel szaporítják. A magvetés időpontjának helyes megválasztása nagyon fontos tényező. A kelleténél korábbi magvetés pl. nem csak többletköltségekkel jár, hanem a palánták elöregedéséhez is vezet. A vetés időpontját a növénykék kiültetésének idejéhez kell igazítani.

A paradicsom-, valamint a paprikapalánták esetében a kiültetésre április végén, május elején szokott sor kerülni. Palántáik nevelési időtartama kb. nyolc hetet vesz igénybe, mely alatt a kiültetéshez szükséges megfelelő fejlettséget elérik. Ez nem jelent mást, mint azt, hogy a magvetést február végén, március elején kell megkezdenünk.Vetésnél fokozottan ügyeljünk arra, hogy csak fajtaazonos és fertőzésmentes magvakat használjuk. A felhasznált közeg minőségi tulajdonsága is meghatározó jelentőségű, ugyanis a túlságosan savanyú és lúgos talajok szintén kedvezőtlenül hatnak a csírázásra. Érdemes tehát, az üzletekben kapható kifejezetten erre a célra kifejlesztett közegek alkalmazása. A palántanevelés során javasolt az edényeket előzetesen fertőtleníteni, melyet 10 %-os hypos oldattal is megtehetünk. Ezután legalább 6 cm-es vastagságban töltsük fel az edényeket szaporító közeggel, majd nedvesítsük be. Ügyeljünk arra, hogy ne tömörítsük nagyon a közeget, hiszen a túlzott tömörítés levegőtlen viszonyokat és nehezebb nedvesítést tesz lehetővé. Kisebb magvak esetében, mint a paprika és a paradicsom, sűrűbb vetést is alkalmazhatunk. A kelésig a magok számára meleget, és magas páratartalmat kell biztosítanunk, ezért edényeink tetejét takarjuk le fóliával esetleg üveglappal.

Kelés után a növényeknek sok fényre van szükségük. Az első lomblevelek fejlődésnek indulásakor, kb. két héttel a kelés után, következhet a tűzdelés, vagyis a palánták átültetése. A tűzdelés után mindig ügyeljük arra, hogy növényeinket ne öntözzük túl, a felesleges víz pedig edényeink alján távozni tudjon. Kiültetés előtt a palántákat minden esetben edzeni szükséges. Ez nem más, mint hogy növényeinket hozzá szoktatjuk a kinti körülményekhez, ehhez világos, de félárnyékos helyet válasszunk. Az éjszakai hőmérséklet nagyobb mértékű csökkenése esetében erre az időszakba még érdemes őket védett helyre visszaköltöztetni.

Forrás: agroforum.hu