Mezőgazdasági hírek

Miért van jelentősége a lemosó permetezésnek?

2022. március 4., péntek

Az elmúlt pár évben a lemosó permetezés jelentősége igencsak megnövekedett, melynek több oka is van.

Az egyik, hogy meglehetősen enyhe tél volt tapasztalható az elmúlt pár évben. A sok ideig tartó nagy mínuszok elkerültek minket, aminek hatására a kártevőknek és a kórokozóknak egyaránt sikerült jól áttelelniük anélkül, hogy az időjárás egyedszámukat gyérítette volna. A télnek még nincs vége, de az előrejelzések alapján tartósan erős fagyos éjszakákra már nem kell sok helyen számítanunk.

A másik probléma, hogy a vegetációs időszakban felhasználható növényvédő szerek, ezáltal hatóanyagok száma egyre nagyobb mértékben lecsökken, így az indokolt kezelések elvégzése is nehézkessé válik. A lemosó kezeléssel hatékonyan védekezhetünk több károsító ellen egy menetben, mellyel a későbbiekben több kezelést is megspórolhatunk magunknak, így a ráfordított időt és pénzt egyaránt. A lemosó permetezéssel tehát az egész éves növényvédelmet döntő mértékben befolyásoljuk, megalapozva annak egész évre vetített sikerét.

A permetezésekkel még lehet kicsit várni, érdemes a gyümölcsfákat figyelni, ha rügypikkelyeik már elkezdtek egymástól eltávolodni, vagyis kezdődik a rügypattanás időszaka akkor jött el a lemosás ideje. Az időjárás hatására a kórokozók és a kártevők áttelelő alakjainak élettevékenysége is megindul, így érzékenységük fokozódik a növényvédő szerekkel szemben. A hatóanyagok közül aszerint válasszunk, milyen kártételekkel találkoztunk az elmúl évben fáinkon.

Réztartalmú szereket a gombás és bakteriális betegségek ellen vethetünk be (pl. rézszulfát, rézhidroxid, rézoxiklorid). A kén a lisztharmatgombákra érzékeny növények esetében használatos, de az atkák gyérítésére is alkalmas (pl. poliszulfid kén). Az olajos tartalmú készítményekkel a pajzstetvek, levéltetvek, atkafajok stb. számát gyéríthetjük, melyek pl. a kéregrepedésekben telelnek. A készítmények kombinációkban is keverhetők, illetve megvásárolhatók, tehát egy kezeléssel több károsító ellen is védekezhetünk.

Forrás: agroforum.hu