Mezőgazdasági hírek

Mi minden járul hozzá a fenntarthatósághoz? A Győri Klíma Expo erről is szólt

2022. október 5., szerda

A térségi hulladék-szemléletformálási és innovációs mintaprojektet, nyitott laboratóriumi szolgáltatásait és tevékenységeit, valamint a környezeti nevelésben használható hatékony módszertanát és eszközeit is közelebb hozta az II. Győri Klíma Expo látogatóihoz a győri Széchenyi István Egyetem a hétvégén. Az intézmény betekintést engedett abba, mi mindenben járul hozzá a fenntarthatósághoz. A rendezvény a győri önkormányzat és az egyetem szoros együttműködését is példázta.

Győr önkormányzata a Széchenyi István Egyetemmel, a Győr-Moson-Sopron Megyei Iparkamarával és további partnereivel együttműködésben másodszor rendezte meg a nagyszabású Klíma Expót szeptember 30. és október 2. között. Az Olimpiai Sportparkot megtöltötték a fenntarthatóságért elkötelezett látogatók és kiállítók. Közöttük idén is hangsúlyos szerepet vállalt a Széchenyi István Egyetem, amely a témában számos területen dolgozik együtt szoros partnerségben a város és a térség vezetőivel, vállalataival.

Számunkra is öröm, hogy a Klíma Expo hagyománnyá érik, mert a fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletformálás időszerűbb, mint valaha. Egyetemünk a rendezvényen a szakmai és tudományos oldalt képviseli. Fontos célunk, hogy az akadémiai szféra és a hallgatók mellett hiteles üzeneteket fogalmazzunk meg, valamint hasznos tartalmakat kínáljunk minden közösség számára, különös tekintettel a vállalkozásokra, a lakosságra és a gyerekekre. Azért dolgozunk, hogy a lehető legtöbbet hozzá tudjunk tenni a város, a régió és a közösség életéhez ezen a téren is

– húzta alá dr. Torma András. A főszervező győri környezetvédelmi bizottság tagja, Széchenyi-egyetem tanszékvezető egyetemi docense elmondta: az intézmény szerepe kettős volt. Egyrészt közreműködtek a pénteki szakmai nap koncepciójának összeállításában, és azt támogatva tudományos igényességű előadásokkal készültek. Ezen túlmenően önálló standon mutatták be az intézmény által a fenntarthatóság és a környezeti nevelés terén lefedett széles spektrumot, valamint betekintést nyújtottak abba, mi mindenben járulhat hozzá az egyetem a szemléletformáláshoz.

Dr. Szálasy László, a győri önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke a kiállítást megnyitó sajtótájékoztatón kiemelte: az országosan is egyedülálló rendezvény a város, a Széchenyi István Egyetem, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Arrabona Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (Arrabona EGTC) együttműködésének köszönhetően valósulhatott meg. Hozzátette: a környezetvédelem egyre nagyobb szerepet játszik életünkben, de fontos még több érdekes, új információt átadni a lakosságnak – különösen a gyermekeknek – a fenntarthatóságról, az energia- és vízgazdálkodásról vagy a kertihulladék-kezelésről.

Dr. Dézsi Csaba András győri polgármester beszédében köszönetet mondott a Széchenyi István Egyetemnek, amiért a rendezvény mellé állt.

Győr két fontos lábon áll, az egyik az ipar, a másik az egyetem. Mindkettőre büszkék vagyunk. Az egyetem nemcsak szellemi fejlődést, hanem a gyakorlatban is használható tudást biztosít számunkra

– hangsúlyozta.

Keszthelyi Nikoletta környezetvédeleméért felelős helyettes államtitkár örömét fejezte ki, hogy a széles összefogással létrejött rendezvény alkalmat teremt a fenntarthatósággal kapcsolatos témák közös áttekintésére.

E kérdéskör kihívást jelent az egész világnak. Az éghajlatváltozás erősödő jelenségei mellett megjelent az energiaválság is. Elérkeztünk oda, hogy közintézményeink településeink, otthonaink csak klímatudatos, energiatakarékos módon működhetnek tovább

– említett egy fontos szempontot.

A II. Győri Klíma Expo pénteki szakmai napján a Széchenyi István Egyetem, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az Arrabona EGTC szervezésében szakmai előadásokon vettek részt a vállalatok és a régió településének képviselői. A szervezők az iskoláknak nyílt nappal készültek, amelyen a tanulók a Kék Bolygó Alapítvány és a Fertő-Hanság Nemzeti Park részvételével szemléletformáló előadásokat hallgathattak meg. A zöldhétvégét workshopok és sportrendezvények színesítették.

Forrás: agroforum.hu