Mezőgazdasági hírek

Mi értelme van a vadászatnak?

2021. március 10., szerda

A vadászat szélsőséges társadalmi megítélése számtalan nézeteltérést szül. Az elutasító véleményezés katalizálja a nem vadászó emberek között a vadászat elítélését, noha általában fals, szubjektív információkból vonnak végkövetkeztetést. Márpedig a vadgazdálkodás mára szükségszerűvé vált a vadállomány kezelése érdekében, bemutatására kiadónk készített egy kétrészes ismertető-dokumentumfilmet.

A vadászat idején készült fotókat ide kattintva tekintheti meg.

A filmnek nem a vadászat népszerűsítése a célja, hanem maga az objektivitás: bemutatni a vadgazdálkodást, a vadászatot a természetben betöltött szerepéről; ismertetni a vadászra billogként rákerült gyilkos jelző téves voltát; megmutatni, miként válik az ember eggyé a természettel, megismerve és megérezve egy olyan környeztet, ahonnét eredendően eredeztethető, mely integer otthon, és még ennél is több: ősi törvény alkotta világ.

A vad otthona a XXI. századra a civilizáció és az urbanizáció hatására folyamatosan változik. A nagyüzemi mező- és erdőgazdálkodás nyereségérdeke jelentősen és sok estben károsan befolyásolja a vad élőhelyét, aminek számos kihatása van a vadállományra.

Ennek optimális elősegítése és fenntartása a vadászatra jogosult elemi érdeke, hiszen felelősen vadászni csak a vad érdekében végzett szakszerű és megtervezett vadgazdálkodási tevékenységgel lehet.Az élőhelynek megfelelő vadállományméret kialakítása, fenntartása, a vadállomány bölcs hasznosítása, valamint vadgazdálkodás összehangolása az erdő- és mezőgazdálkodással, mind lényegi feladata a vadgazdálkodónak. A vadkár és a vadban okozott kár megelőzése szintén a vadgazdálkodó és a mezőgazdálkodó együttes érdeke, megtérítésének kötelezettsége pedig mindkét fél kötelezettsége.A vadászat tehát nem puskadörrenés, gyilkolás vagy aberrált úri hóbort, hanem a természetben zajló gazdálkodási forma, amire napjainkra elengedhetetlen szükség van a megváltozott környezet, illetve az egészséges, minőségi vadállomány fenntartása érdekében.

Filmünkben vadászok, szakemberek mondják el a vadászat által gyűjtött személyes élményeiket, tapasztalataikat, észszerű és ok-okozati érvekkel ismertetik a vadgazdálkodást, emellett vadkárról, vadászati formákról, vadászhagyományról és a természet iránt adózott szeretetről is szó szerint képet kapunk. A második rész pedig további érdekes információkat tartogat, egész kerekké formálva a film üzenetét. De arról egy kicsit később…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu