Mezőgazdasági hírek

Mezőgazdasági drónok és robotok a koronavírus elleni küzdelemben

2020. március 16., hétfő

A COVID-19 koronavírus járvány elleni védekezés segítéséhez a XAG Co, Ltd. (Kína) 5 millió jüanos alapítványt és a világ élvonalába tartozó mezőgazdasági technológiáját ajánlotta fel. A veszélyeztetett területek fertőtlenítéséhez, a higiénikus környezet biztosításához, XPlanet drónokat és R 80 robotokat küldött, amelyekkel közreműködhetnek a vírusok terjedésének csökkentéséhez.

A Civil Aviation Administration of China által elismert XCloud növényvédelmi UAS (Unmanned Aerial System) felhő rendszert alkalmazó 370 professzionális team, több mint 2600 XAG mezőgazdasági drónnal 2020. február 28-ig csatlakozik a fertőtlenítési műveletekhez, amely Kína 20 provinciájában 902 millió m2 területen fejteti ki tevékenységét.

XAG drón és kezelői

Intelligens és automatikus megoldások a COVID-19 elleni küzdelemben

Az agresszív és gyorsan terjedő vírus elleni küzdelemben a gyors tesztek, oltóanyagok és kezelési terápiák fejlesztése mellett az automatizálási technológiák alkalmazása is előtérbe kerül. Ilyen például a drónok és robotok alkalmazása a területek fertőtlenítésénél a kézi permetezés helyett. Fertőzött zónák, sűrűn lakot területek, hulladékgyűjtő pontok azok a helyszínek, ahol a helyspecifikus megoldások használhatók a vírusok elpusztítására.

A fertőtlenítési feladatok gyors és pontos végrehajtásához, a XAG mezőgazdasági drónok és robotok modern technológiájuk (robot rendszerű szabályozás, automatikus üzemeltetés, precíziós működés) segítségével könnyen adaptálhatók. A manuális permetezéssel szemben ezek az intelligens eszközök megvédik a kezelőt/irányítót a vírussal való találkozástól, a fertőzéstől. Alkalmazásukkal nagyobb területek biztonságos fertőtlenítése, illetve pontszerű permetezéssel speciális helyek elérése valósítható meg.

XAG R80 robot működés közben

Az egyedi alkalmazáson túl, a drónok és robotok együttes működtetésével a földi és légi permetezés előnyei érvényesíthetők. A változó sebességű légi permetezéssel, sokkal nagyobb terület fertőtlenítése valósítható meg. Egy XAG drón egy nap alatt maximum 600 000-700 000 m2 fertőtlenítésére képes, amelyhez normál esetben 100 munkás szükséges. Ugyanakkor a precíz kijuttatással egyötöd fertőtlenítőszer megtakarítása is elérhető.

A drónok alkalmazásának azonban határai vannak, mivel a toronyházak között, illetve folyosókon nem képesek hatékony munkát végezni, ilyen helyeken léphetnek be a XAG mini robotjai. A XAG R80 mezőgazdasági robotokat eredetileg precíz növényvédelmi monitorizálásra és permetezésre fejlesztették ki. A 3600 fokos körbeforgásra alkalmas nagy sebességű intelligens JetSprayer fejek azonban jól adaptálhatók a feladatokhoz.

A 80 literes tartállyal ellátott, centiméter pontosságú navigációs rendszerével, a robot képes keskeny területeken, akadályokat automatikusan kikerülve haladni és a célterületet különböző szögből permetezni.

A XAG robot JetSprayer szórófejei

Alkalmazási területek: rendőrségi jármű, kórház, óvoda

Kísérletek és vizsgálatok után a XAG társaság együttműködve a kormányzati szervekkel bemutatókat tartott különböző koronavírus veszélyes helyeken (kórházak, ipari parkok, iskolák). A hagyományos légi és földi fertőtlenítési eljárásokhoz képest, a nagytöménységű fertőtlenítő szer kijuttatása drónnal és robottal, sokkal precízebben végrehajtható. A drón szórófejéből kilépő, illetve a robot porlasztójából kijuttatott fertőtlenítőszer, a levegő páratartalma által felhígulva jut a cél felületre és létrehozza a vírusmentes állapotot.

A drónok képesek követni és együttműködni a fertőzött és fertőzésmentes területek között közlekedő rendőrségi és orvosi járművekkel. Például február 5-én a XAG társaság közreműködött a Tianhe Public Security Bureau (Guangzhou, Kína) által végzett rendőrségi jármű precíz fertőtlenítésében. A nagy pontosságú mobil telefonos applikáció használatával a drón kezelője a parkolási terület határainak kijelölésével, a jármű helyének pontos meghatározásával irányította a felszállást. Ezt követően a drón automatikusan megközelítette a kijelölt területet, majd a jármű fölött lebegve 3-5 méter magasságból kijuttatta a fertőtlenítő szert. Az eredmények azt mutatták, hogy a fertőtlenítő szer a jármű felületének 99,8%-át borította be.

Rendőrkocsi fertőtlenítése drónnal

Egy héttel később a Third Affiliated Hospital of Sun Yat-sen University (Lingnan Hospital, Kína) épülete előtt hajtották végre az első földi-légi fertőtlenítési gyakorlatot. A XAG társaság R80 robotja és drónjai végezték az ambulancia, a karantén terület és az átjárók fertőtlenítését. Az R80 robot 50 μm méretű részecskékre bontva, 12 méter szélességben permetezte a fertőtlenítő anyagot, amely ezáltal hatékonyabban tapadt az épület falára.

Mentőautó fertőtlenítése robottal

Az iskolák szintén kritikus helynek bizonyulnak a koronavírus fertőzés szempontjából, amikor a diákok visszatérnek. A helyi Emergency Management Bureau-val együttműködve a XAG társaság Február 12-én robot eszközeivel bemutatót tartott a Guangzhou LieDe Kindergarten intézetben. Az R80 robot precízen végrehajtotta a mobil telefonon programozott feladatát. Először a bejárati ajtónál lépett működésbe, majd az udvaron áthaladva, akadály nélkül közlekedett az osztálytermekben és folyósokon át, folyamatosan működtetve a három – dimenziós szórófejét (JetSprayer). Az épületből kijőve folytatta munkáját a külső területeken, beleértve a kertet és a játszótér tetőzetét.

Robot az épületben

Azokon a helyeken ahol járművek nem használhatók, korábban 4-5 dolgozó órákon át végezte a fertőtlenítést. Most a drónok és robotok együttes alkalmazásával a 7836 m2 terület csupán 5 perc alatt lepermetezhető.

Robot az óvodában

Drón a játszótér fölött

Az új koronavírus megjelenését (hivatalos nevén COVID-19) először 2019 decemberében, a kínai Wuhan tartományban észlelték. A járvány, azóta világméretűvé vált és a sajtójelentések napról-napra növekvő számú megbetegedésről és sajnos halálesetekről számolnak be. A kritikus helyzetre tekintettel a high-tech társaságok színre lépnek innovatív megoldásaikkal, a közvélemény megnyugtatására és a védekezés megsegítésére.

Forrás: agroforum.hu