Mezőgazdasági hírek

Metszéssel, lemosó permetezéssel kezdünk – a szezon első növényvédelmi előrejelzése

2023. március 1., szerda

A tavaszt idéző február végi időjárás megszakította a kényszernyugalmi állapotot, több növényen megkezdődött a rügyfakadás. A kajszival kezdjük a metszést és az őszibarackot hagyjuk a végére; tisztogassuk meg a fákat, majd jöhet a lemosás, bő permetlével.

Több dísznövény – aranycserje (Forsythia), orgona, kikeleti bangita stb. – mellett a gyümölcsök közül a kajszi, a körte és a cseresznye rügyein mutatkoznak a fakadás jelei. A korai rügyfakadás veszélyei közismertek,

megvan az esélye a termőrügyek elfagyásának, így jobban járnánk, ha visszatérne az időjárás a normális kerékvágásba.

A növények jelenlegi állapota jelzi, hogy a tavaszi metszési munkákat el kell kezdeni. Fontossági sorrendben a kajszival, a mandulával, a meggyel, a cseresznyével, az almával, a körtével és a szőlővel kezdjünk, és az őszibarackot hagyjuk a munkálatok végére. Ennek oka, hogy

az őszibarack betegségei akkor terjednek leglassabban, ha a metszéssel megvárjuk a virágzásközeli állapotot.

Ettől függetlenül a rezes lemosó permetezést metszetlen állapotban is el kell végezni, nehogy a tafrinás levélfodrosodás elhatalmasodjon a kifakadó leveleken.

Növényvédelmi szempontból nagyon fontos a fák sérült, beteg részeinek eltávolítása, a szellős ágrendszer kialakítása és a gyökérsarjak kivágása (meggy, alma, körte). Szedjük le a fákról a rajtuk maradt gyümölcsmúmiákat, mert ezek a moníliás gyümölcsfertőzés legfontosabb fertőzési forrásai. Lehetőség szerint kapargassuk vagy drótkefézzük le az áttelelő atkatojásokat, a pajzstetűfertőzés nyomait, az almafa-vértetű viaszborítását, amit a fák gyökérnyaki részén is el kell végezni, mert elsősorban ott telel át a vértetű.

Ha mindezzel végeztünk, jöhet a lemosó permetezés.

Ha a megmetszett fákon nem látható rovarfertőzés nyoma, akkor elegendő a rezes-kénes lemosó permetezés. Amennyiben kártevővel is találkoztunk a metszés során, akkor olyan lemosó szert válasszunk, mely a réz és a kén mellett olajos hatóanyagot is tartalmaz.

Az olaj vékony rétegben szétterülve bevonja a kártevők áttelelő képleteit, nem jutnak levegőhöz és megfulladnak. A permetezést bő permetlével, lemosásszerűen végezzük, hogy minden repedésbe eljusson, teljes mértékben bevonja a fát.

A csonthéjas fák rezes lemosó permetezését időjárástól függően több alkalommal is célszerű elvégezni, mert a kezdeti moníliás virág- és hajtásfertőzés és az őszibarack tafrinás levélfodrosodás elleni védekezésnek ez a legjobb módja.

A tél végi lemosó permetezéssel ne csak a haszonnövényeket, hanem díszkertünk fás növényeit is védjük, mert több közös kártevőjük és betegségük is van.

A metszés során nagytömegű gally- és ágnyesedék keletkezik minden évben. Erre ne hulladékként tekintsünk, hiszen felaprítva tökéletes a talaj szervesanyag-pótlására. Az apróra zúzott gallyak, ágdarabok alkalmasak talajtakarásra, mulcsozásra, de a komposztkészítés során is felhasználhatók nedvdús növényi maradványokkal elkeverve vagy rétegezve.

Részletes növényvédelmi előrejelzést találnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu