Mezőgazdasági hírek

Mesterséges intelligencia tervezte meg a tökéletes csicseriborsót

2021. november 24., szerda

Egy nagyszabású nemzetközi kutatás eredményeként kifejlesztették a “tökéletes” csicseriborsó genetikai modelljét, amely akár 12 százalékkal is növelheti a terméshozamot.

Egy kutatói konzorcium több ezer csicseriborsófajta genetikai térképét készítette el, majd a Queenslandi Egyetem (UQ) csapata ezeket az információkat felhasználva mesterséges intelligencia (AI) segítségével azonosította a legértékesebb génkombinációkat.

A UQ részéről Ben Hayes professzor Kai Voss-Fels professzorral és Lee Hickey docenssel közösen vezette a projektet, mellyel olyan genomikai “haplotípus” előrejelző növénynemesítési stratégiát dolgoztak ki, amivel növelhető a megtermett magok tömege.

A mérföldkőnek számító nemzetközi tanulmányt Dr. Rajeev Varshney vezette az indiai Hyderabadban található Nemzetközi Növénytermesztési Kutatóintézetből (International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics).A tanulmány megerősítette, hogy a csicseriborsó termékeny félhold területéről származik, valamint teljes képet ad a csicseriborsón belüli genetikai változatokról.

“1582 új gént azonosítottunk, és létrehoztuk a csicseriborsó pángenomját, amely alapjául szolgál majd a jobb terméshozamú, a szárazsággal, hőséggel és betegségekkel szemben ellenálló, kiváló csicseriborsófajták nemesítésének” – mondta Varshney.

Hayes elmondta, hogy az UQ csapata az adatokat egy olyan csicseriborsó modellezéséhez használta fel, amely tökéletes genetikai adottságokkal rendelkezik a legjobb magtömeg és terméshozam eléréséhez.

“Ezek a további adatok vezettek a modellünk által megjósolt termésnövekedéshez, amelynek finomhangolása még folyamatban van” – mondta.“A “FastStack” mesterséges intelligencia technológiai platformunkat arra használjuk, hogy olyan csicseriborsót tervezzünk, amely tökéletes genetikával rendelkezik a maximális magtömeg eléréséhez, és úgy gondoljuk, hogy ez végső soron értékes eszköz lesz a csicseriborsó nemesítők számára.”A FastStack a mesterséges intelligenciát a genomikai előrejelzési technológiával kombinálja, hogy azonosítsa a terméshozamot leginkább javító génkombinációkat.

A csicseriborsó a csillagfürt után a legfontosabb hüvelyes növény Ausztráliában, mind a vetésterület, mind a termelés tekintetében. A termelékenység javításával az ottani gazdák lehetőséget kapnak, hogy jobban érvényesüljenek a helyi élelmiszeriparban és az exportpiacokon is.

Világviszonylatban a hüvelyesek között a második helyen áll a termőterületet-, és harmadik helyen a termésmennyiséget tekintve.

Az UQ növénynemesítője és növénygenetikusa, Lee Hickey szerint a fehérjében gazdag hüvelyesek iránti globális kereslet egyre nő.”A mesterséges intelligencia által generált csicseriborsó modell használata a szántóföldön kihívást jelent, mivel több generáción át kell elvégezni a keresztezéseket ahhoz, hogy elérjük a modell által előre jelzett tökéletes genetikát, valamint a különböző környezeti tényezők és gazdálkodási módok is befolyásolják a termények növekedését.”

“De vannak olyan eszközeink, mint a gyorsnemesítés, amelyek felgyorsíthatják ezt a folyamatot, és lehetővé teszik számunkra, hogy ezeket az elméleti forgatókönyveket teszteljük és a gyakorlatba is átültessük.”

Dr. Hickey szerint az új genomikai nemesítési módszerek, köztük a haplotípus-modell, várhatóan újradefiniálják a csicseriborsó nemesítési stratégiákat a nagy hozamú és tápláló csicseriborsófajták kifejlesztése érdekében.

A csicseriborsó fontos vetésforgó növény a mezőgazdasági rendszerekben, mivel nitrogént köt meg, és ezzel csökkenti a nitrogénműtrágya használatát.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu