Mezőgazdasági hírek

„Ments meg” doboz – ronda, de finom zöldségek olcsón

2021. április 1., csütörtök

Mostantól a Lidl Austria kedvezményes áron kínál gyümölcs- és zöldségdobozokat, így próbál fellépni az élelmiszerpazarlás ellen. Minden üzletükben 4,5 kilogrammos, zöldségből-gyümölcsből vegyesen összeállított dobozokat kezdtek el értékesíteni fix, 3 eurós áron.

Az összeállítás olyan gyümölcs- és zöldségtermékeket tartalmaz, amelyeket az eredeti csomagolásból eltávolítottak, vagy amelyeknek a kinézete nem felel meg maradéktalanul az előírásoknak, de fogyasztásra, további feldolgozásra még alkalmasak.Az értékes termékeket tehát megsemmisítés helyett kedvezményes áron adják a vevőknek.

A dobozokat Salzburgban már sikeresen tesztelték, és a vásárlók nagyon jól fogadták, ezért egész Ausztriára kiterjesztették a kezdeményezést. Alessandro Wolf, a Lidl Austria vezérigazgatója elmondta, hogy a „ments meg” dobozzal az éghajlatváltozás mérséklése szempontjából is jót tesznek, hiszen a kidobott élelmiszerrel nemcsak értékes erőforrásokat pazarolunk el, hanem a CO2-kibocsátást is feleslegesen növeljük. A Lidl maximálisan elkötelezett az élelmiszerpazarlás csökkentésében, és ez érvényes az üzletek megrendeléseitől kezdve a vásárlók otthonáig:mindent megtesznek, hogy a termékek valóban a tányéron végezzék, és ne a szemetesben.Kiemelten odafigyelnek arra, hogy a csomagolás jól védje a terméket, amely így sokáig friss marad. „Intelligens” megrendelésekkel biztosítják, hogy a megfelelő időben a szükséges mennyiségű termék álljon rendelkezésre az üzletekben. Az összes Lidl üzlet együttműködik egy vagy több szociális intézménnyel, amelyek rendszeresen gyűjtenek ételeket.

A lejá­rat­közeli élelmiszereket a megfelelő időben akár 70%-kal is leértékelik.

Este már csökken a friss termékek, például kenyér és péksütemények, valamint gyümölcsök és zöldségek kínálata, ezekből így kevesebb marad a zárásra. Azokat az élelmiszereket pedig, amelyeket már nem lehet eladni vagy eladományozni, biogázüzembe küldik újrafeldolgozás céljából, vagy állati takarmányként dolgozzák fel. A Lidl Austria támogatja a Livin Farms startup vállalkozást is. A Bécsben működő vállalkozás üzemében a szerves hulladékot rovarok hasznosítják újra, a rovarok később fehérjeforrásként szolgálnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu