Mezőgazdasági hírek

Megjelentek az AKG hosszabbítás részletei!

2020. november 25., szerda

Sok érintett (2015-ös AKG-s) tűkön ül nyár eleje óta, amikor is felröppent, hogy a késlekedő EU-s költségvetés miatt egy évre meghosszabbítják ezt a programot. November 23-án végre hivatalosan is közzétették a pályázati portálon a részleteket, ezeket kell tehát tudnia mindenkinek, aki érintett.

A hosszabbítás lehetősége önkéntes! Azoknak lesz a támogatás plusz egy évig elérhető, akik élni kívánnak a hosszabbítás lehetőségével és a pályázati felhívásban megadott határidőig kérelmet nyújtanak be a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbítására vonatkozóan.

A Magyar Államkincstár által közzétett elektronikus formanyomtatvány ügyfélkapun keresztül történő benyújtásával lehet ezt kérelmezni a 2020. november 23-tól 2020. december 20-ig terjedő időszakban. A december 20-i határidő jogvesztő, ugyanakkor 2021. január 15-ig lehetőség nyílik a már benyújtott hosszabbítási kérelem visszavonására.

teljes terület vonatkozásában kell vállalniuk a kötelezettségvállalás időszakának 5 évről 6 évre történő meghosszabbítását a kérelem beadásakor, ugyanakkor január 15-ig bármelyik KET (kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület) visszavonható.

A vállalt tevékenységeket a kötelezettségvállalás teljes időtartama alatt szükséges betartani, ugyanakkor a talajvizsgálat, az agrotechnikai előírások és a zöldugar/méhlegelő szegély fenntartása, valamint a vetésszerkezeti előírások tekintetében speciális részletszabályok kerültek bevezetésre:

– Talajvizsgálat: Nem szükséges a kötelezettségvállalási időszak utolsó évére ismételt talajvizsgálatot végeztetnie azon kedvezményezetteknek, akik élnek a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbításának lehetőségével. Csak akkor szükséges a talajvizsgálat, ha a gazdálkodó nitrátérzékeny területén műtrágyát kíván felhasználni adott évben.

tápanyag-gazdálkodási terv elkészítéséhez elegendő a 2020. december 31-ig – vagy azt követő lejáratú, a korábbi évek tekintetében folyamatos – talajvizsgálati eredmény megléte.

– A vállalt és a kötelező középmély lazítás elvégzésére, a zöldtrágyanövény termesztésére, vagy istállótrágya, vagy baktériumtrágya kijuttatására, valamint a növényvédőszer mentes tartós zöldugar/méhlegelő szegély fenntartása vonatkozó előírásokat a kötelezettségvállalási időszak eredeti (első) 5 évében kell teljesíteni. Az ellenőrzésre az 5. év végén kerül sorA hosszabbítás 1 évére nincs ilyen kötelezettség tervezve.

– A vetésszerkezeti előírásokat érintően mindenekelőtt fontos kiemelni, hogy 100 ha alatti tematikus előíráscsoportba vont terület esetén a korábbi 5 év átlagában teljesíteni kell. Tehát az utolsó évben a meghatározott – vagy vállalt – vetésszerkezeti arányokat önállóan, adott egy évre vonatkozóan kell betervezni, még az 1 éves zöldugart is.

A támogatottnak a képzési kötelezettséget a kötelezettségvállalási időszak eredetileg tervezett 5 évében egyszer, tehát 2020. december 31-ig kell teljesíteni.

Fontos, hogy a növényvédelmi és talajvédelmi szakirányító szerződéseik hatályát is meg kell hosszabbítaniuk! Az egyéb előírásokat pl. 40 ha táblaméret, forgatás nélküli talajművelés, vagy 5 ha –os tábla, madárodú stb. továbbra is teljesíteni kell a 6. évben is!

Amennyiben a Kedvezményezett nem kíván élni a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbításának lehetőségével, abban az esetben nem szükséges a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbítására vonatkozó kérelmet benyújtania.

További pontos részleteket a hivatalos pályázati portálon találnak!

Forrás: agroforum.hu