Megjelenéseink

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n jártunk

2023. június 16., péntek

Kollégáink nemrég a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n képviselték az Agrárközösséget. Az érdeklődők között volt, aki a kezdetek óta ismeri cégünket.

A NAK Szántóföldi Napok remek lehetőség a mezőgazdasági termelés, élelmiszer-előállítás, állattenyésztés résztvevőinek, hogy találkozzanak, ismerkedjenek, tapasztalatokat osszanak meg egymással. Idén is izgalmas szakmai programok, neves kiállítók és persze a legmodernebb eszközök, gépek, technológiai fejlesztések várták a látogatókat. Az Agrárközösség színeiben Nemesné Farkas Anita, Farkas Éva, Baczúr Annamária, Lakatos Dávid, Kovács Viktor, Romsics András, Vizkeleti Máté és Nagy Vince látogattak ki a rendezvényre.

Az Agrárközösség az idei Szántóföldi Napokon

Standunknál a gazdaságátadás kihívásai, valamint a Fiatal Gazda pályázat várható feltételei voltak fókuszban. Többen érdeklődtek a precíziós gazdálkodás rejtelmeiről, de szaktanácsadóink számos kérdést kaptak az egységes kérelmet illetően is. “Jó hangulatú, beszélgetős volt a mi standunk. Volt, aki 1 órát is volt és mesélt a cégéről. Volt olyan nálunk, aki az Agrárközösséget már ismerte az indulástól Békéscsabáról. Ismerte a tulajdonosokat is, amikor kezdték. Ezenkívül meglévő ügyfél is ellátogatott a standra, akinek ajánlásából további ügyfelekkel is egyeztettünk.“

A látogatók többsége gazdálkodó volt, de legnagyobb örömünkre megfordult nálunk jó néhány diák is. Szakértőink egyetértenek: általánosan érezhető a generációváltás egyre növekvő hangsúlya a mezőgazdasági szektorban. A 2023. január 1-jén hatályba lépett „az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvény” lehetőségeit többekkel is alaposan kiveséztük. “Gazdaságátadás volt nálam a legtöbb. Idős, nyugdíjközeli férfi gazdálkodók jöttek, és érdeklődtek a feltételekről. Idős úr is volt, aki már 90-hez közeli, Tamásiból, és ő az unokának szeretné átadni a gazdaságát. Sokat mesélt az indulásról, az életéről, és hogy miért döntene így” – mondta Viktor.

Magas inputanyagárak, alacsony terményárak

Az alapvető jó hangulat mellett felütötték a fejüket a bizonytalan gazdasági helyzetből adódó kérdések és aggályok is. Romsics András kollégánk szerint “sokan az inputanyagárakról panaszkodtak, hogy nagyon magas. Volt, aki már a gazdálkodás feladását fontolgatja, mert nem tud nyereséget termelni.” “Az infláció miatt nyilván mindenki az olcsóbb gépeket, műtrágyát, vetőmagot akarná megvenni” – tette hozzá Nagy Vince pályázatírónk. Ezekre a felmerülő nehézségekre tudtunk megoldást mutatni a költséghatékonyabb gazdálkodás érdekében.

Segítség az adminisztrációban: itt az e-Permetezés App

Az idei Szántóföldi Napokon a mindössze néhány hete elstartolt e-Permetezés App is terítékre került. Az e-Permetezés Applikáció egyszerű felületet kínál az idei évtől kötelezővé vált elektronikus adatszolgáltatáshoz. Az alkalmazás segítségével okostelefonján rögzítheti növényvédelmi kezeléseit, amelyek így közvetlenül a Nébih felületére érkeznek be. A helyszínen volt olyan növényorvos érdeklődő, aki több gazdasággal is kapcsolatban áll. Standunknál mindenki közelebbről megismerhette az e-Permetezés App működését. “Az látható, hogy ez együtt jár a gazdaságátadással is, azaz az új technológiát a fiatalabb generáció jobban magáénak érzi” – mondta Kovács Viktor.

A mezőgazdaság fejlődése testközelből

Megkérdeztük munkatársainkat, milyen tapasztalatokkal gazdagodtak, miket emelnének ki ők az esemény kapcsán.

“Jó volt látni az új technológiákat és gépeket, amelyeket a gazdák már használnak vagy használni fognak. Külön érdekes volt, hogy a gépeket munka közben is meg lehetett tekinteni a demópályán.” – mesélt Romsics András.

Vizkeleti Máté számára “érdekes volt megismerkedni partnerek azon gépeivel, esetleg szolgáltatásaival, amikkel a pályázatírás során nap mint nap találkozunk.”

Nagy Vince szerint pedig “jó volt megismerni a gazdákat közelebbről, illetve élőben látni azokat a gépeket, amikre pályázatokat írunk és kezeljük őket. Jó élmény volt a gépbemutató is.”

A gazdák szolgálatában

És hogy miért fontos, hogy képviseltessük magunkat az ilyen rendezvényeken?

Kovács Viktor szerint “mindenképpen fontos megmutatni, hogy mi várható a jövőben, és hogy erre fel kell a gazdáknak készülni. Ilyen cégek nem voltak – egyetlen pályázatíró céget láttam még.”

Vizkeleti Máté hozzátette: “az ismeretségünk bővítése, a cég nevének megjelenése minden nagy rendezvényen rendkívül fontos. Ezzel ott tudunk lenni a szakmai körök sűrűjében, így pedig további partnereket tudunk szerezni.”

Idén még számos alkalommal találkozhat az Agrárközösség csapatával. Aktuális rendezvénymegjelenéseinkkel kapcsolatban kövesse Facebook oldalunkat! Szeretettel várjuk standunknál!