Mezőgazdasági hírek

Megállt az élet az európai báránypiacon: alig változtak az árak az elmúlt napokban

2020. október 19., hétfő

Az Európai Unióban az elmúlt héten a nehézbárány-áraknál stagnálás volt tapasztalható, ugyanakkor a könnyűbárány-árak kis mértékben tovább emelkedtek, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A 41. heti nehézbárány-árak 0,5%-kal maradnak el az egy hónappal korábban rögzített értékhez képest. A könnyűbárány-árak elmúlt hetekben tapasztalt fokozatosan emelkedése azonban tovább folytatódott, így az jelenleg 2%-kal magasabb az egy hónappal korábban rögzített árhoz viszonyítva. A 2019-es év hasonló időszakában rögzített értékeket a nehézbárány-árak 14,7%-kal, a könnyűbárány-árak pedig 8,3%-kal haladják meg a jelenlegieket.

A 41. hétre a nehézbárány-árak Olaszországban 2,6%-kal, Hollandiában 1,5%-kal, Franciaországban pedig 0,3%-kal emelkedtek, Spanyolországban nem változtak, Írországban pedig 0,2%-kal tovább folytatódott az árak hetek óta tartó mérséklődése. A mindig változó román árakban a 40. héten rögzített kimagaslóan magas, 37,9%-os emelkedést követően 6,2%-os mérséklődés volt tapasztalható.

Az Egyesült Királyság bárányár alakulásában továbbra is érezhető a Brexit tárgyalások körüli bizonytalanságok hatása, az árak 3,4%-ot estek az elmúlt héten, azonban ez az érték még mindig 15,2%-kal magasabb, mint a 2019-es év hasonló időszakában rögzített érték.

Forrás: agrarszektor.hu