Mezőgazdasági hírek

Megállíthatatlanul száguld az európai repceár

2021. április 23., péntek

Az elmúlt napok látványos drágulásai után újabb lendületet vett a repce kurzusa Párizsban és 5,6 százalékkal 595,25 euróig száguldott a kurzus, amely napközben a tonnánkénti 600 eurós szintet is átvitte. Európában és a tengerentúlon is mindegyik főbb agrártermék drágult csütörtökön. Chicagóban a búza 5,4 százalékkal, a kukorica 3,9 százalékkal, a szójabab 2,4 százalékkal, a repce pedig 1,6 százalékkal került többe, mint előző nap.

Az amerikai kukorica-, búza- és szójabab-határidős árak csütörtökön többéves csúcsot értek el, mivel a globális gabonaellátás szűkülésével kapcsolatos aggályok vásárlási hullámot váltottak ki – mondták elemzők.

A közeli határidőkre Chicagóban a kukorica- és a búza-határidős ügyletei napi limitekkel emelkedtek: mindkettő olyan szintre drágult, ahol utoljára 2014 óta először járt a kurzus. A kukorica árszintje pedig a legmagasabb szintre ért 2013 óta.

“A piacok nagyrészt túlvettnek számítanak és korrekció várható, de senki nem akar a vonat elé lépni, amíg a lendület el nem fogy és jön egy trendforduló” – közölte Arlan Suderman, a StoneX árupiaci közgazdásza egy ügyféljegyzetében.A határozott belföldi pénzpiacok azt sugallják, hogy a 2021-es amerikai kukorica- és szójatermésből származó készletek egyre fogyatkoznak, és a kereskedőket továbbra is aggasztja a héten bekövetkezett amerikai hideg időjárás és a Brazíliában tapasztalható szárazság, amely fenyegeti a következő termés kilátásait.

A piacon arra számítanak, hogy a kínai vásárlók legalább félmillió tonna francia búzát vásárolnak július-szeptember folyamán, ezt részben takarmányozásra használhatják majd fel Ázsiában – közölték a kereskedők.

Európában is a vevők uralták a piacot. A repce 33,5 eurós tonnánkénti ralija 595,25 eurós szinthez vezetett, de napközben 605 eurón is kötöttek üzletet. Tavaly ilyenkor még csak 366 euróba került egy tonna repce, a 400 eurós szintet tavaly november elején érte el a kurzus, az 500 eurót pedig március elején. Pénteken is még 506,5 eurón nyitott a piac, azaz pár nap alatt száz euróval drágult egy tonna repce. A malmi búza májusra 7 euróval a tonnánkénti 238,5 eurós szintig menetelt, 18 072 kontraktust kötöttek erre, a nemsokára kifutó határidőre. Szeptemberre 37 204 üzletkötés történt, az árszint 7,5 euróval 220,75 euróig emelkedett tonnánként. A kukorica 233,75 eurós árszintje 4,75 eurós tonnánkénti drágulást jelentett. Londonban a takarmánybúza 208 angol fontba került, amely ár 2,7 angol fontos plusz után alakult.

Forrás: agroforum.hu