Mezőgazdasági hírek

Megalakult a kamara dinnye munkacsoportja

2019. május 14., kedd

Több feladatot és célt is kitűzött a Nemzeti Agárgazdasági Kamara újonnan megalakult, a dinnyetermesztéssel foglalkozó tagokat összefogó munkacsoportja. Többek között támogatják a dinnyefogyasztást ösztönző idei kampányt is.

 

A Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete (MDE) még 2018-ban kötött együttműködési megállapodást, többek között a magyar dinnye piaci pozícióinak javítása érdekében. A kapcsolat újabb eredményeként 2019. május 7-én a kamara kertészeti és beszállítóipari osztályán belül megalakult a dinnye munkacsoport, amely vezetőjének Horváth Bélát választották meg a tagok.

A munkacsoport meghatározta a következő időszak legfontosabb feladatait, céljait. Mivel a termelők kedvezően fogadták a kamara tavaly ősszel lebonyolított, a dinnyetermesztés modernizációjáról szóló tájékoztató sorozatát és igény mutatkozott a folytatásra, ezért a testület részt vesz az idei fórumok előkészítésében. Ugyancsak a modernizáció érdekében

felmérik a fedett termelő területek növelésére vonatkozó szándékot, a jelenlegi és az alternatív értékesítési csatornákat, valamint a csomagolásfejlesztési elképzeléseket, igényeket.

Mivel az elmúlt évek fogyasztásösztönző kampányai eredményeként erősödött a dinnye (görög- és sárgadinnye egyaránt) belföldi piaci helyzete, ezért a munkacsoport támogatja, hogy a NAK és az Agrármarketing Centrum 2019-ben is folytassa dinnyepromóciós kampányát. A tavalyi spanyolországi szakmai tanulmányút után a kamara május folyamán Észak-Olaszországba szervez hasonló látogatást; a munkacsoport egyetértett a további, tapasztalatszerzési célú utak lebonyolításával is.

A tanácskozáson a résztvevők áttekintették a fő dinnyetermő-területek:

  • Békés
  • Heves-Jászság
  • Baranya
  • Tolna-Fejér
  • Szabolcs-Szatmár régió tavalyi terméseredményeiről és az idei várakozásokról szóló előzetes jelentést.

2018-ban a görögdinnyét 4844 hektáron termeltek, a betakarított mennyiség 158 655 tonna volt.

Ebben az évben hasonló termőterületen a tavalyinál nagyobb termés várható, ami elérheti a 200 ezer tonnát.

Tavaly sárgadinnyét 512 hektáron állítottak elő, a betakarított mennyiség összesen 10240 tonna volt. A sárgadinnye idei termőterülete is hasonlóan alakul, de a múlt évinél gazdagabb termés várható.

Forrás: agrotrend.hu