Mezőgazdasági hírek

Már nem az USA a világ legnagyobb LNG-exportőre

2022. augusztus 15., hétfő

Az Európa számára is kulcsfontosságúvá váló ország új dinamikát hozhat a hiányzó orosz földgáz pótlásába.

A Kamco Invest szerint Katar lett a világ legnagyobb LNG-exportőre idén áprilisban, megelőzve az Egyesült Államokat, mivel LNG-exportja ötéves csúcsra ugrott az LNG-létesítmények szezonális karbantartási munkáinak befejezte után. Katar teljes cseppfolyósföldgáz-exportja 2022 áprilisában elérte a 11,9 milliárd dollárt, szemben a 2021 áprilisi 5,8 milliárd dollárral.

Kínába viszik a legtöbb LNG-t Katarból, majd India és Japán következik a vásárlók sorában: Katar 2022 áprilisi teljes LNG-exportja elérte a 11,9 milliárd dollárt, nagyságrendileg 4530 milliárd magyar forintot. Az előző év áprilisában még csak 5,8 milliárd dollár értékben vittek ki cseppfolyósított gázt az országból.

Az IEA (Nemzetközi Energiaügynökség) várakozásai szerint az ázsiai és csendes-óceáni térség akár 50 százalékos földgázkereslet-növekedést is jelenthet ebben az időszakban. 2021 és 2025 között az ipari ágazat a globális földgáznövekedés mintegy 60 százalékáért felel majd a Gulf Times cikke szerint. Katar, amely tavaly az LNG-export 21 százalékát adta, kulcsfontosságú országgá vált az EU számára is, amely igyekszik új beszállítókat találni az orosz földgázimport bizonytalansága miatt. Ez ugyanis terheli az európai gazdaságokat, de a világgazdaságra is negatív hatással van.

Az IEA szerint az orosz földgáz 2022-ben az EU teljes földgázigényének csupán negyedét fedezné. Az uniós országok ezért eltökélten keresnek új földgázszállítókat – jelenleg ez az egyik fő tényező, amely a globális gázárakat magasan tartja. Az Európába érkező orosz gáz mennyisége 2021 júniusa óta 60 százalékot esett. Ekkortól a világgazdaságot is a beruházási, kereskedelmi és ellátási lánc terén tapasztalható zavarok fenyegetik a konfliktus miatt.

Katar jelenleg bővíti LNG-termelését: az első fázisban azt tervezi, hogy 2025-re 43 százalékkal, évi 77 millió tonnáról évi 110 millió tonnára. A projekt második szakaszában Katar 2027-re évi 126 millió tonnára tervezi növelni LNG-termelését.

Forrás: agrotrend.hu