Mezőgazdasági hírek

Már bejelenthetők a tavaszi fagykárok, de van egy kis változás az eddigiekhez képest

2020. április 15., szerda
Amennyiben a tavaszi fagykár az április elseje utáni időszakban is bekövetkezik, a kárbejelentés az egységes kérelem beadási ideje alatt is megtehető, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az elmúlt időszakban az ország jelentős részén a hőmérséklet -2 Celsius-fok alá süllyedt és sok helyen jelentős károkat is okozott az ültetvényekben, olvasható a NAK oldalán. A tavaszi fagy jól beazonosítható, pontszerű káresemény, amely egy adott naphoz kötődik, és ettől a naptól számítódik a 15 nap a káresemény bejelentésére. A NAK arra hívja fel a gazdálkodók figyelmét, hogy az, aki fagykárt észlelt az ültetvényein, jelentkezzen a falugazdásznál a kárbejelentések megtételének ügyében.

A közeledő egységes kérelem-benyújtási időszak alatt a vonatkozó végrehajtási rendelet lehetővé teszi azt, hogy ha a mezőgazdasági káresemény, jelen esetben a tavaszi fagykár április 1-je után következik be és a kárbejelentésre nyitva álló határidő az egységes kérelem szankciómentes benyújtására nyitva álló időszakban telik le, akkor a kárbejelentés az egységes kérelem szankciómentes benyújtására előírt határidő utolsó napjáig tehető meg.

Forrás: agrarszektor.hu