Mezőgazdasági hírek

Már a növényeknek is van vakcinájuk!

2021. március 24., szerda

Az abiotikus stresszfaktorok (időjárási anomáliák, káros talajviszonyok, gyomirtó stressz) a növényi sejtfalak, sejtmembránok és a DNS-szálak károsodását okozzák, csökkentik a fotoszintetikus rendszer hatékony működését, anyagcserezavart eredményeznek, így negatív hatással vannak a termés mennyiségi és minőségi paramétereire. Növényeink védekező mechanizmusainak erősítésére a RhizoMagic™ talaj és növénykondicionáló szer mindig jól jöhet.

Belvizes repce esetén is lehet még segítségünk?

Néhány fontos szántóföldi növény termesztésében a készítmény felhasználásával elért gyakorlati tapasztalatokat és eredményeket ismertetve látható, hogy számos esetben segítheti ki növényünket a fejlődése során.

Gyakorlati tapasztalatok abiotikus stressztényezők között

Kultúrnövény: Borsó

Abiotikus stresszfaktor: gyomirtó stressz

Hely és év: Tiszavasvári, 2020

Tiszavasváriban a kukoricatábláról borsóra elsodródott gyomirtó szer által okozott stresszt is jól védte ki a RhizoMagic™ növénykondicionálós kezelés, aminek gyakorlati tapasztalatairól a csatolt videóriportban számol be a termelő kolléga.

Gyakorlati tapasztalatok a terméstöbblet és javuló minőség területén

Kultúrnövény: Őszi búza

Eredmény: termésnövelés és növekvő sikér

Hely és év: Látókép, 2020

A Debreceni Egyetem látóképi kísérlete bebizonyította, hogy egyrészt igen jó termőhelyi adottságú területen is tudta fokozni a termésmennyiséget, másrészt a termésnövelés minnőségjavítással is együtt járt, ami általában nem megszokott dolog A RhizoMagic™ az őszi búza termésátlagát és a sikértartalmát egyaránt növelte.

Kultúrnövény: Őszi búza

Eredmény: termésnövelés

Hely és év: Dombóvár, 2019

A RhizoMagic™ hatását őszi búzában jól mutatja a hozamtérképes kombájn képe.

Kultúrnövény: Őszi káposztarepce

Eredmény: terméstöbblet

Hely és év: Nádudvar, 2020

A 2020-ban betakarított nádudvari kísérletben is terméstöbblet volt a RhizoMagic™ hatására.

Kedvező hatása az összetevői széles körének köszönhető. A tanninok, fucoidan, laminarin, mannit, alginit, aminosavak mindegyike a stresszoldás különböző területeiért felelős, együttes jelenlétük pedig biológiai többlethatást eredményez. A RhizoMagic jelentős szervesanyag-tartalommal rendelkezik. A tengerialga-kivonat és a növényazonos L-aminosavak mellett makro- (N, P, K), mezo- és mikroelemeket (B, Cu, Zn, Fe, Mo, Mn) is tartalmaz. A nitrogén, foszfor, kálium és mikroelemek jelenléte a növények gyors fejlődésével egy időben biztosítja az optimális tápanyag-ellátottságot. Az aminosavak és a tengeri alga gondoskodnak a biostimulátor hatásról és a tápanyagok gyors felvételéről és asszimilációjáról. A RhizoMagic™ formulációjának köszönhetően könnyen kijuttatható és biztosítja a növények maximális fejlődését.

A RhizoMagic™ ajánlott szántóföldi dózisa 1,5-2 l/ha/alkalom, stressz esetén minél hamarabb juttassuk ki, ekkor a kezelések összevonhatók. Felhasználható 2-4 alkalommal a tenyészidőszak végéig. Kalászosokban tavasszal szárbainduláskor gyomirtó, gombaölő, rovarölő kezelésekkel egy menetben is kijuttatható. Javasolt egy virágzás előtti kezelés is akár a lombvédelemmel együtt.

A RhizoMagic™ 10 literes műanyag kannás kiszerelésben, versenyképes hektárköltséggel került forgalomba. Keresse növényvédő szer kereskedő partnerénél!

Forrás: agrotrend.hu