Mezőgazdasági hírek

Madárinfluenza tört ki Mississippitől nyugatra

2022. március 7., hétfő

Magas patogenitású madárinfluenzát azonosították egy háztáji állományban Iowában, az első számú tojástermelő államban – közölte a héten az amerikai mezőgazdasági minisztérium. Ez volt a Mississippitől nyugatra az első “magas patogenitású” madárinfluenzás eset, és a 17., amelyet idén amerikai állományokban találtak.

Karantén alá helyezték a telepet, amely Pottawattamie megyében, az iowai-nebraskai határon fekszik – közölte az USDA (Az USA mezőgazdasági minisztériuma). A 42 madárból álló, fertőzött, vegyes fajú állományt megsemmisítik – közölték.Iowa volt a 2014-es és 2015-ös madárinfluenza-járvány által leginkább sújtott állam, ahol több mint 31,5 millió pulyka és tojótyúk hullott el.

A szomszédos Minnesotában, a pulykatermesztésben legjelentősebb államban 9 millió madarat öltek meg a vírus miatt, vagy selejteztek ki, hogy megállítsák a vírus terjedését.

Összességében 50 millió madár, főként baromfi és pulyka pusztult el a 2014-15-ös járványban, amely felhajtotta a tojás árát az élelmiszerüzletekben, és több mint 1 milliárd dollár gazdasági veszteséget okozott.Több mint 1,6 millió madár, főként baromfik pusztultak el az idei járványban, amely február elején kezdődött, és két év óta az első olyan eset volt, amikor a magas patogenitású madárinfluenza kereskedelmi baromfiállományokban fordult elő. Az Állat- és Növényegészségügyi Ellenőrző Szolgálat 17 esetet tartott nyilván kilenc államban: Connecticut, Delaware, Indiana, Iowa, Kentucky, Maine, Michigan, New York és Virginia.

Indiana államban volt a legtöbb járványkitörés – öt megerősített és egy folyamatban lévő -, mígDelaware államban volt a legnagyobb a veszteség: 12 millió madár egy New Castle megyei baromfifarmon.

Iowa és Connecticut rendelkezik a legújabb megerősített járványkitörésekkel. A connecticuti eset egy 100 madárból álló, vegyes fajú háztáji állományt érintett New London megyében, az állam délkeleti sarkában.

A magas patogenitású madárinfluenza vándorló vízimadarakkal és azok ürülékével terjedhet; emellett a dolgozók és a fertőzött felszerelés által is terjedhet istállóról istállóra. “A madarak védelmének legjobb módja a helyes biológiai biztonság betartása”, olyan lépésekkel, mint az állományokhoz való hozzáférés korlátozása, valamint az állományok körül használt ruhák, járművek és berendezések tisztítása – áll az USDA tájékoztatójában.

“Az USDA-val, az állattenyésztőkkel és más érdekelt felekkel együttműködve a 2015-ös magas patogenitású madárinfluenza-járvány kitörése óta dolgozunk az állatbetegségekre való felkészültségi és reagálási terveink kidolgozásán, tesztelésén és megerősítésén” – mondta Naig. “Bár egy ilyen eset nem váratlan, az USDA-val és más partnerekkel együttműködve azon dolgozunk, hogy végrehajtsuk terveinket és megvédjük az iowai baromfiállományok egészségét.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu