Mezőgazdasági hírek

Madárinfluenza-helyzet 2023. február

2023. március 1., szerda

Világszerte folytatódik a magas patogenitású madárinfluenza járványszezon. Az elmúlt 3 hétben az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) rendszerébe 37 járványkitörést jelentettek baromfiban és körülbelül 120-at nem baromfiban. Hazánkban a hónap közepén újra kezdődött a járvány Bács-Kiskun vármegyében.

Új megbetegedéseket főleg Európából, Amerikából és Ázsiából jelentettek.

A járvány elérte a közép-amerikai országokat, érdemes kiemelni a Bolíviában első esetben találták meg baromfiban a magas patogenitású madárinfluenza vírusát, Kubában és Ecuadorban pedig nem baromfiban találtak vírusferőzött madarakat. A sajtóban is nagy visszhangot kapott, hogy Peruban több ezer pelikán pusztult el a madárinfluenza-járvány kitörése miatt.

Az elmúlt 3 hétben mintegy 2,5 millió baromfi pusztult el vagy kellett leselejtezni. 

A jelenlegi járványszezonban észlelt domináns altípus továbbra is a H5N1 . A magas patogenitású madárinfluenza szezonális mintázata alapján a WOAH előrejelzése szerint a járványkitörések száma várhatóan elérte a csúcspontját, de azt ajánlja, hogy az országok tartsák fenn a felügyeletet és a biobiztonsági intézkedéseket.

A madárinfluenza-járványok szezonális megjelenése baromfiállományokban - az Állategészségügyi Világszervezet adatai

A madárinfluenza-járványok szezonális megjelenése baromfiállományokban – az Állategészségügyi Világszervezet adatai

Fotó: WOAH

Az Állategészségügyi Világszervezet hangsúlyozza, hogy a szokatlan gazdáknál észlelt megbetegedések jelentése kiemelt figyelmet érdemel, mert az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban mutatták ki a vírust emlősökben is, egyeben mellett rókákbandelfinekbenoroszlánfókákbannyércekben.

Megkeresésünkre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a következőkről tájékoztatta a magyarmezogazdasag.hu-t:

„2022 novemberében kezdődött a legutóbbi járvány, melynek során

négy megyében ezidáig 103 kitörést erősítettünk meg baromfitelepeken.

A járvánnyal leginkább érintett Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében januárban már feloldottuk az összes területi korlátozást, azonban február 14-én Bács-Kiskun vármegyében újrakezdődött a járvány. Azóta összesen 10 kitörést erősítettünk meg.

2022 novemberétől összesen 31 vadon élő madárból mutattuk ki a vírus H5N1 altípusát. Ez 12 kitörési pontot jelent.

A következő fajok érintettek: balkáni gerle, bütykös hattyú, egerészölyv, tőkés réce és vetési varjú.

Az érintett vármegyék: Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu