Mezőgazdasági hírek

Madárinfluenza: a NAGISZ megkezdte a mentesítési- és kármegelőzési feladatokat

2021. április 14., szerda

2021. április 13-án magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Hajdú-Bihar megyében. A járvány ezúttal a Nádudvaron található NAGISZ Zrt. tenyészpulyka-állományát érte el, ahol a szakemberek már a gyanú alapján megkezdték a mintegy 11.800 egyed felszámolását, és folyamatosan végzik az ilyenkor szükséges mentesítési- és kármegelőzési feladatokat.  

2021. április 13-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Hajdú-Bihar megyében magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki. A járvány ezúttal a nádudvari NAGISZ Zrt. pulykatelepét érte el. Az első tüneteket – mint például megnövekedett elhullás, csökkent takarmány- és vízfogyasztás, csökkent tojástermelés – múlt hétvégén tapasztalta az üzemeltető. A betegség megjelenése miatt az érintett tenyészpulyka-állományban pontosan 11.769 állat leölését kellett elrendelniük az állategészségügyi szakembereknek. A felszámolás már a betegség gyanúja alapján megkezdődött, a gyanút a laboratóriumi vizsgálatok 2021. április 13-án megerősítették. A NAGISZ Zrt. közleményében az alábbiakról tájékoztatta az Agrárszektort:A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága Hajdú-Bihar megyében magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki. A fertőzött pulykatelep a nádudvari NAGISZ Zrt. tulajdona. A NAGISZ Zrt. munkatársai az állategészségügyi hatóság utasítása szerint, azzal együttműködve, az ilyenkor szükséges mentesítési- és kármegelőzési feladatokat folyamatosan végzik. Az esettel kapcsolatos további információk adására a NÉBIH illetékes. 

A hatóság a további szükséges intézkedéseket is haladéktalanul megtette, többek között kijelölte a védő- és megfigyelési körzetet. A betegség megjelenésének okait a folyamatban lévő járványügyi nyomozás tárhatja majd fel.

Forrás: agrarszektor.hu