Mezőgazdasági hírek

Lombkártevők a cukorrépában

2021. június 16., szerda

A hazai cukorrépatermesztés valaha jelentős volumenű volt, ez mára már a töredékére csökkent. A növényvédelme egyáltalán nem könnyű, ebben az időszakban éppen a lomkártevők megjelenésére kell figyelnünk.

1. kép Erős levéltetűfertőzés a szívleveleken

Ahogy szinte minden más növénykultúránkban, úgy a cukorrépában is megkezdődött a levéltetvek felszaporodása, gócokban már sok helyen találhatjuk meg nagy egyedszámú kolóniáit. A leggyakrabban a fekete répa-levéltetű (Aphis fabae) károsít a cukorrépában, a lombozatban gyakorlatilag bárhol megtalálhatjuk, de keresését érdemes mindig a szívlevelek között kezdeni (1. kép). Az erősen fertőzött levelek torzulnak, sodródnak, pödrődnek, ami egyértelműen jelzi, hogy a fonáki részen nagy tömegben károsítanak a levéltetvek (2. kép). 

2. kép Fekete répa-levéltetvek a levélfonákon

A kártevő közvetlen kártétele a növény szívogatása, amely gyengíti azt, azonban különösen veszélyessé az teszi őket, hogy vírusvektorként fontos vírusos megbetegedéseket is terjesztenek, amelyek csökkentik a betakarított termés mennyiségét, az elérhető cukorhozamot. Mindenképpen célszerű védekezni a levéltetvek ellen cukorrépában, mert jelentős károkozásra képesek. Mivel nagyon sokszor a kártevő természetes ellenségei is a területen tartózkodnak, sőt, általában jelentős egyedszámmal vannak jelen, célszerű a szerválasztásnál olyan készítményt választanunk, amely kíméli őket.

3.—4. kép Különböző fejlettségi állapotú lombrágó hernyók

Forrás: agroforum.hu