Mezőgazdasági hírek

Levéltetvek – küzdelem és új lehetőségek a növényvédő szerrezisztencia ellen

2021. február 24., szerda

Akár kertészeti, akár szántóföldi kultúrákról beszélünk, a korai károsítók egyik fontos csoportját alkotják a levéltetvek.

Míg a fűtött hajtatóberendezésekben többen már az első védekezési hullám végén járnak, addig a később induló kultúrák esetében most időszerű átgondolni a tavaszi védekezést, melynek fontos eleme a rezisztencia menedzsment.  

Levéltetvek paprika hajtáscsúcsán – a növény gyengítésén túl többféle vírus terjesztői is lehetnek

A levéltetvek általában a friss, fiatal hajtásokon telepednek meg és ezek puha, tápanyagdús sejtjeiből táplálkoznak. Szívogatásukkal gyengítik a növényt, eközben pedig különböző vírusok átadására, terjesztésére is képesek (pl. lucernamozaik, uborkamozaik vírus, szilvahimlő). Ezen kívül mézharmat ürítésével is szennyezik a növényt. Szaporodásuk rendkívül gyors, így az első gócpontok kialakulása után rövid időn belül benépesíthetik az állományt.

Az intenzív rovarölő szer használat miatt az évek során számos hatóanyag csoport ellen épült fel széleskörű szerrezisztencia a különböző levéltetű fajokban. Közülük gazdaságilag legjelentősebb a zöld őszibarack levéltetű (Myzus persicae). Ez a többgazdás faj rendkívül jól alkalmazkodik a környezeti feltételek változásaihoz. Ivartalanul, szűznemzéssel is képes szaporodni és nemzedékei nagyon gyors fejlődésűek. Ezek a tulajdonságok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a zöld őszibarack levéltetű sikeresen alakított ki ellenállóságot a legtöbb kémiai hatóanyagcsoport ellen, így a karbamátokkal, piretroidokkal, neonikotinoidokkal szemben is.

Folyamatábra az egyszerű hatáshelyű növényvédő szerekkel szemben rezisztens populációk kialakulásáról

Mivel az utóbbi években a felhasználható növényvédő szer paletta határozottan szűkül, a felvásárlók pedig egyre magasabb elvárásokat támasztanak a termelők felé, a hatóanyag csoportok rotációjára is egyre kevesebb lehetőség mutatkozik. Ez melegágya lehet a peszticid rezisztenciának. A nem megfelelő hatékonysággal végzett permetezések a halálosnál kisebb dózisban részesítik a kártevőt, ami szintén elősegíti az ellenálló rovarpopulációk kialakulását. Így a szerválasztás mellett a kijuttatás egyéb körülményei is jelentős szerepet kapnak a teljes kép kialakításában. Amellett, hogy számos agrotechnikai módszerrel tehetünk a levéltetű fertőzés elhatalmasodása ellen, egyértelmű igény mutatkozik a növényvédő szerválaszték növelésére és az alternatív utak felkutatására.Mit tehetünk?

Miniatűr segítőtársaink

Hazánkban számos ragadozó rovar őshonos, melyek előszeretettel gyérítik a levéltetű állományokat a kultúrnövényeken is. Ilyenek például a katicabogarak, zengőlegyek és a fátyolkák különböző fajai. 

Tudta, hogy egy katicabogár fejlődése során akár többszáz levéltetvet is elfogyaszthat?

Ezek a természetesen jelenlévő, apró predátorok sokszor alulértékelt, ám gazdaságilag sem elhanyagolható szerepet töltenek be.

A ragadozók mellett fontos megemlíteni a parazitoidokat is, például a levéltetű fürkészdarazsak közül az Aphidius colemanit. A megtermékenyített nőstény 2-300 tojását egyesével levéltetvek testébe helyezi, a tojásból kikelő lárva pedig feléli a levéltetű anyagait, így felszámolva a károsító telepeit. Ez a faj kereskedelmi forgalomban is elérhető számos egyéb hasznos élő szervezettel egyetemben, a hajtatókertészek mellett az idei évtől már házikerti felhasználók, hobbikertészek számára is.

A levéltetű fürkész a levéltetű belsejében fejlődik, majd a kifejlett egyed egy szabályos kör alakú röpnyíláson távozik 

Előrejelzés

A levéltetvek megjelenésének, betelepülésének időpontját legbiztosabban úgy határozhatjuk meg, ha a fiatal hajtásokat rendszeresen  ellenőrizzük. Ezen kívül használhatunk kultúrától függően sárga színű vizes tálcsapdát vagy ragadós lapokat, szalagokat. Ha elkerülhetetlen a növényvédelmi beavatkozás, törekedjünk a hasznos élő szervezeteket kímélő megoldás választására. Amellett, hogy ezek az ökoszisztéma fontos és nélkülözhetetlen részei, jelentős eredményű, fenntartható, 0-24-es növényvédelmi szolgálatot biztosítanak a termesztett növényeink számára.

Természetes hatóanyag, új kultúrákban

2020 őszén számos új kultúrában vált felhasználhatóvá az azadirachtin hatóanyagú NeemAzal T/S, engedélyének kiterjesztése következtében. A gyümölcskultúrák és szőlő alany anyatelepek mellett számos zöldségféle növényvédelmében kapott helyet szívó-, rágókártevők valamint aknázómolyok ellen.

A neem fa magjából kivont azadirachtin molekulák keveréke biztosítja az összetett hatásmechanizmust, ami védelmet nyújt a szerrezisztencia kialakulásával szemben. A készítményben található tiszta és koncentrált azadirachtin a rovarra táplálkozás-, fejlődés- és szaporodásgátló hatást fejt ki, ezáltal akkor is korlátozza a kártevők elterjedését, ha azok csak kis mennyiséget vesznek fel a hatóanyagból. Mélyhatású szerként a növény felső sejtsoraiba felszívódik. Mivel az azadirachtin hatóanyagot a kártevő táplálkozás útján veszi fel, csak a növényből fogyasztó rovarokra gyakorol hatást, a hasznos élő szervezeteket kíméli. Foltkezelésre, precíziós kijuttatásra jól alkalmazható szer. Felhasználása ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett.

A lakosság is egyre nagyobb figyelmet fordít a saját termesztésű, szermaradék-mentes élelmiszerekre, ezért házikertészek számára 50 ml-es kiszerelésben is elérhető ez a biológiai készítmény.

A korábban zöld színű levéltetű lárvák fekete színváltozással jelzik a NeemAzal T/S hatását a kezelést követő 2-3. napon

NeemAzal T/S a legjobb hatásfokot a fiatal egyedek ellen biztosítja, ezért az első beavatkozást még a tömeges felszaporodás előtt érdemes elvégezni. Bonyolult hatásmechanizmusa viszonylag lassan, a kezelést követő 2-3. napon ad látványos eredményt. 

Új biológiai szer a láthatáron

Az előző években szükséghelyzeti engedéllyel, időszakosan volt felhasználható a piretrin hatóanyagú Pyregard. A természetes eredetű, krizantémból kivont anyag 6 különböző molekula keveréke, így lassított a rezisztencia kialakulása a hagyományos, mesterséges úton előállított piretroidokkal szemben. Hatásmechanizmusa azokkal megegyezik, azonnali taglózó (knock-down) hatása miatt már a kezelés utáni percekben látható az eredmény. Akár a fejlettebb, kiterjedt levéltetű gócok is gyorsan felszámolhatók a növényvédő szerrel. Mivel a hatóanyag kontakt módon érvényesül, ügyeljünk a kijuttatás hatékonyságára, a minél magasabb permetlé fedettség biztosítására! Ez a természetes anyag fény- és hőérzékeny, ezért bomlása rendkívül gyors. Ennek pozitív hozadéka, hogy maradékai gyorsan lebomlanak és így a Pyregard a hasznos élő szervezetek populációira csak mérsékelt hatást gyakorol. Foltkezelésre, precíziós kijuttatásra javasolt. Ez a biológiai készítmény a jövőben az ökológiai gazdálkodók számára is új távlatokat nyithat.

A piretrin taglózó hatása már a kezelés után pár perccel látható

A levéltetvek elleni küzdelem jó példa arra, hogy szükséges a szemléletváltás a növényvédelem területén. Jól látható, hogy a szerkivonások feladják a leckét a szerrotáció tekintetében, ám ezzel párhuzamosan modern, biológiai eszközök és hatóanyagok válnak elérhetővé a magyar termelők számára is. A professzionális felhasználók mellett pedig már a hobbikertészek is magas termésbiztonság mellett élvezhetik a szermaradék-mentes és szermaradék-csökkentett technológiákkal előállított terményt.

Biocont Magyarország Kft.

Vizi Bernadett

Forrás: agrotrend.hu