Mezőgazdasági hírek

Levéltetű: országos invázió van

2021. június 10., csütörtök

A hír nem csak figyelemfelkeltés, sajnos nagyon is igaz. Vélhetően az egymásba csúszott évszakok, a nagyon enyhe tél és az időjárás is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy most igen komoly levéltetű invázióval nézünk szembe.

Virágzik a bodza

Az egyik legnagyagyobb problémát jelenleg a bodzatermesztőknél látjuk, mert teljes virágzásan vannak a bodzák és a levéltetvek is vígan károsítanak a növényeken. A betakarítást (és annak tisztaságát) is veszélyezteti a fekete levéltetűkolóniák sokasága. Szüretelés előtt álló állományban viszont igen nehéz a növényvédelem.

Díszkertet sem kíméli

A rózsák friss hajtásain és bombóin ugyanúgy ezrével telepedtek meg a levéltetvek, ahogyan a mályvacserjéken és más intenzíven növekedő dísznövényünkön is megjelentek.

A legtöbb esetben a dísznövényeket a legkönnyebb megvédeni a levéltetvekkel, mert egyrészt a növényvédelmi lépték kisebb, mint egy egybefüggő ültetvény esetében, másfelől sokkal több opciót találunk a növényvédelemre, mert kevésbé kell odafigyelni a szüretelési időkre és élelmezési várakozási időre.

A levéltetvek mellett viszont fontos megfigyelni, hogy a növények körül mekkora a hangyák jelenléte is.

Ahogy ismeretes, a levéltetvek a „hangyák tehenei” nevet is viselik, ami nem véletlen. A nagy levéltetűfertőzéshez sokszor tetemes hangyamennyiség is társul.

Mit tehetünk növényvédelemként?

Ha nem kell figyeljük a szüret idejét, akkor rengeteg megoldás lehetséges. Aki nem a bio irányvonalat képviseli vagy az integrált szemléletű növényvédelem híve, annak a szuperszelektív szerek közül flonikamid hatóanyag kifejezetten a levéltetvek ellen hatékony, így akár nagy fertőzés esetén is alkalmazható és a hasznos rovarokat viszont nem bántja.A bio megoldások közül is bátran válogathatunk. Egyik a neem olaj, melyből bio készítményt ugyanúgy találunk, mint tiszta neem olajat, melyeket bevethetünk növényvédelmi célokra. A bio és illóolajos megoldások közé tartozik a levendula illóolaja, a teafa olaj vagy akár  a citronella (Cymbopogon) illóolaja is. Az illóolajokat káliszappanos vízben oldva lehet kijuttatni, de akár a vízbe tett pár csepp mosogatószer is hasonlóan jó keveréket ad. Az illolajos védekezést mindig az esti órákban tegyük meg, mert az illóolaj fényérzékennyé teheti növényeink levelét és égési sérüléseket okozhatnak. Szobanövények esetében ezzel nem kell kalkuláljunk.

Élelmezési várakozási idő

Olvasói kérdések sokaságát kapom az elmúlt időszakban, mert elkezdődtek a hobbikerti szüretek is és a legtöbbször a gazdaboltokban is csak annyit mondanak a kiskertészek, hogy levéltetűre kell valami. Ez a valami viszont nem feltétlen permetezhető ki már érésben lévő gyümölcsre és ilyenkor az élelmezési várakozási idő az, ami megadja többek között, hogy permetezhetünk-e vagy sem.

Az illóolajok esetében nincs várakozási idő, viszont egyes illóolajok karakteres aromájukkal kellemetlenek lehetnek a szedésre váró gyümölcsnél. Ilyenkor inkább illóolaj helyett a neem olaj felé kacsingassunk inkább.

Levéltetvek ellen szokás javasolni a vízben oldott szódabikarbónát is vagy a csalánfőzetet is, de ez utóbbi főleg friss csalán ázalékaként működik, már szárított gyógyteákból készült teával kevésbé hatékony.

Forrás: agroforum.hu