Mezőgazdasági hírek

Lehet, hogy a háziállatokat is be kell oltani a Covid-19 megfékezéséhez

2021. február 1., hétfő

A jövőben szükség lehet a háziállatok oltására a Covid-19 ellen a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. A fertőzött állatok leölése helyett az oltást kellene választani.

Mivel a koronavírus számos állatfajt megfertőzhet, beleértve macskákat, kutyákat, nyérceket és más háziállatokat, úgy vélik, hogy a vírus további evolúciója az állatokban jelentős, hosszú távú kockázatot jelent a közegészségügyre nézve, írják az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kutatói a Virulence tudományos folyóirat legfrissebb számában. Elképzelhető, hogy bizonyos állatfajok oltására szükség lehet a fertőzés terjedésének korlátozása érdekében – írták a cikkben.

Tavaly a dán kormány nyércek millióit ölette le, miután megállapította, hogy az országban a Covid-19-esetek százai kapcsolódtak a tenyésztett nyércekben kialakult koronavírus-változatokhoz. A 17 millió nyérc leöléséről mi is beszámoltunk.A tanulmányban Cock van Oosterhout genetikakutató rámutatott, hogy kutyák és macskák is megfertőződhetnek a koronavírussal, egyelőre az emberre történő átadásról nincs ismert eset.  De ennek a kockázatnak a csökkentése érdekében van értelme oltásokat kifejleszteni.

Előfordulhat, hogy az emberiségnek fel kell készülnie minden esetre, amikor a koronavírusokról van szó. Ennek az egyik legjobb módja az, hogy az állatok vakcinájának kifejlesztését is napirenden tartjuk, mondta. Hozzátette, hogyDániában a nyérceket lemészárolták, de el kellene gondolkodni azon, hogy inkább inkább be lehetne oltani őket, hogy ne ismétlődjön meg ez a forgatókönyv.

Nagy a kockázata annak, hogy a vírus terjedni kezd, akárcsak a nyérc esetében, állatról állatra, majd az mutálódik, és terjedni kezd az emberi populációban, alapvetően egy új vírussal lesz dolgunk, és mindent kezdhetünk elölről.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu