Mezőgazdasági hírek

Lefékezhető-e még a moníliás betegségek további terjedése? Érdemes, kell-e még permetezni ellenük?

2021. május 26., szerda

Három monília gomba faj fertőzi a csonthéjas gyümölcsfáinkat. A károsításuk helyét, felismerhetőségüket a következő táblázat foglalja össze:

A gyümölcsfertőző monília néven ismert M. fructigena csak a terméshéj sebzésén hatol be, leggyakrabban rovarkártétel után, esetenként jégverés vagy szélvihar okozta sebek keletkezésénél. A gyümölcs húsa belül barnul, puhul, megrohad, az elváltozás gyorsan terjedő. A betegségnél a védelem alapja rovarok elleni (pl. cseresznyelégy, gyümölcsmolyok) megelőző védekezés.

Levélnyélen és levélen kifejlődött szürke színű sztrómák

A virágzáskor fertőző M. laxa felszaporodása, járványa párás, hűvös, elhúzódóan esős időjárásnál várható. A virágon behatoló gomba hatására a virágzat gyorsan elbarnul, elhal, de lógva rajta marad a hajtáson hosszú ideig, gyakran hónapokig. A gomba a fejlődő hajtásba, a friss levelekbe is belehatol, azok is lankadnak, elhalnak. A fertőzött növény kinézete olyan, mintha leforrázták volna. A hajtás kártétele a jelentős, a gomba micéliuma belenő a hajtásba, gyorsan halad tovább, az ágak, a törzs felé. Ebben a stádiumában már nem lehet befolyásolni a kórokozót kémiai anyaggal. A gyümölcsökön is károsít, sebzések nyomán hatol be. Az érés közeledtével, a gyümölcsök cukortartalmának növekedésével válik jelentőssé. Kártétele azonos a M. fructigena okozta rohadással, de ez a monília faj a gyümölcs felszínén elszórt, szürke színű gombatelepek fejlődését idézi elő.

M. fructicola a még zöld gyümölcsök ép héján is behatol, hasonló színű és lefolyású rothadást okoz, mint az előzőekben leírt monília fajok, és a termés felszínén szürke színű, nagy felületű, gyakran az egész gyümölcsöt beborító gombatelepeket fejleszt. Ellene sajnos a korábbi gyakorlattól eltérően a termésfejlődés alatt is szükség lehet megelőző permetezésekre. Ez a Monilia faj kifejezetten meleg igényes, későbbi megjelenésű, károsítása a nyári időszakra esik.

Fertőzött, lankadó kajszihajtás

A terjedőben lévő vándorpoloskák okozta szúró kártételek is fokozzák a terméseken előforduló moníliás kártételek gyakoriságát. Mivel valamennyi monília gombafaj a fákon, annak kérgén, a fennmaradt gyümölcsmúmiákon telel, a téli lemosó permetezés elengedhetetlen. Erre alkalmas valamennyi réz hatóanyagot tartalmazó gombaölő szer. Vegetációs időszakban a virág és gyümölcsfertőző moníliák ellen a következő hatóanyagok engedélyezettek: a szabad forgalmú ciprodinil, fenhexamid, fenpirazamin, penkonazol, ciprodinil + fludioxomil, boszkalid+piraklorstrobin és a II. forgalmi kategóriás fluopiram, izofetamid, tebukonazol, tebukonazol+ fluopiram. Valamennyi felszívódó hatású. Virágfertőzésnél a nyílás kezdetén a tömeges virágzáskor és a sziromhullás idején ajánlott kezelni a fákat a felsoroltak valamelyikével. A 3 permetezés közül az utolsó, a sziromhullás utáni a hajtásvédelmet szolgálja. A kontakt hatású tribázikus rézszulfát is alkalmazható csökkentett dózisban Az idei szezon az utolsó a szintén kontakt hatású mankoceb alapanyagú fungicidek monília elleni felhasználására.

Fertőzött levélnyél

A jelenlegi extrém időjárás miatt a moníliák elleni védelem gyakorlata átgondolásra, módosításra szorul. Az elmúlt hetek alatt folyamatosan, napokon keresztül csíráztak a monília konídiumok, és fertőzésre alkalmas volt a gyümölcsfák állapota: folyamatosan vagy nedvesek voltak a levelek az esőtől vagy igen magas volt a levegő páratartalma. Napokban folytatott vizsgálataink szerint a fákon maradt elhalt, fertőzött virágokon, virágkocsányokon, leveleken és levélnyeleken, zöld hajtásokon a monília gomba telepei sűrűn tenyésznek, sűrűn képződnek a szürke színű sztrómák, aktívan szórják fertőző konídiumaikat.

Elhalt cseresznyevirágot beborítja a Monilia laxa

A megszokott gyakorlattól eltérően sürgősen és ismételten permetezés(ek) szükséges(ek) a gomba szaporodásának leállítására, ha még gyümölcsöt szeretnénk idén szüretelni. A fentiekben felsorolt szisztemikus hatású gombaölő szerek mellett, azokkal együtt javasolt használni a kontakt hatású gombaölő szerek valamelyikét is.

Ahol a fakorona elérhető, és van rá munkaerő, a fertőzött, tünetes hajtások, ágak visszacsonkolása jól kiegészíti a kémiai védekezést, azzal is csökkenthető a gomba extrém fertőzési nyomása. Visszavágásnál az egészséges fás részből ajánlott 15-20 cm szakaszt eltávolítani.

Forrás: agroforum.hu