Leáldozóban az antibiotikumoknak? Különleges takarmányt fejleszt egy magyar cég
2021. július 12., hétfő
A Dr. Bata Zrt. olyan természetes, gyógynövény alapú takarmánykiegészítő fejlesztésén dolgozik, amellyel kevesebb antibiotikummal is nevelhetők egészséges sertések. A több éves kutatási projekt eredményeképpen előállított termék környezetkímélő módon képes hozzájárulni a sertések antibiotikum nélküli felneveléséhez, a termelési paraméterek visszaesése nélkül – tudhattuk meg a vállalat közleményéből.
Az állattartók számára komoly kihívást jelent, hogy folyamatosan nő a kereslet az antibiotikum-mentes húsok iránt. A Dr. Bata Zrt. új, komplex takarmányadalékával úgy lehet biztosítani a sertések egészséges és gazdaságos felnevelését, hogy az antibiotikumok használata hosszútávon mérsékelhető legyen, csökkentve ezáltal azok fogyasztóra, illetve környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatását.
A 2017 végén indult kutatási projekt kezdetén a cég három – három prototípus terméket állított elő és biztosította tesztelésre a választási malacokkal, illetve hízókkal végzett kis létszámú etetési kísérletekhez. Az első két évben a prototípus takarmánykiegészítőket tesztelték, monitorozták a malacok tenyésztési, élettani, valamint mikrobiológiai paramétereit. A legjobb eredményeket hozó hatóanyaggal ökotoxikológiai vizsgálatokat végeztek, ezek igazolták, hogy takarmánykiegészítőként való alkalmazása a környezetkímélés céljából, az állatok hozamfokozásának visszaesése nélkül lehetséges. Emellett megfelelő alternatívája lehet a jelenleg alkalmazott normál, cinkoxidos és antibiotikumos kezelésnek.
A nagyüzemi hízó kísérlet 2020-ban indult el, eredménye bíztató volt, a prototípus termék nagyüzemi körülmények között is képes volt a hízók termelési paramétereit szignifikánsan javítani. A termékre a Dr. Bata Zrt. gyártósort tervezett, majd sor került a legjobbnak bizonyult hatóanyagot tartalmazó készítmény receptúrájának rögzítésére és a gyártósor technológia megvalósítására. A prototípus termék a projekt során kiépített gyártósorral előállítható, stabilitási vizsgálatai ígéretesek, az egyéb toxikológiai vizsgálatok és fizikai-kémiai paraméter elemzések alapján regisztrálható az Európai Unióban, így forgalomba hozható.
A kutatási program munkafolyamatai a Dr. Bata Zrt. ócsai telephelyein és a Szent István Egyetem Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar öt intézetének bevonásával zajlottak. A kutatás-fejlesztés a Versenyképességi és kiválósági együttműködések (VKE_17) program támogatásával valósult meg. A Dr. Bata Zrt. a kifejlesztett termék nemzetközi piacra juttatását, valamint annak valamennyi további feltételét saját erőből állja.
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Feltétlenül szükséges sütik
A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.
Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.