Mezőgazdasági hírek

Látótávolságban a sertéspestis elleni oltás

2021. október 25., hétfő

Sajnos túl sok a párhuzam. Ahogy a COVID, úgy az afrikai sertéspestis (ASF) is végigsöpör a világon. Mindkettő jelen van mind az öt kontinensen, és tömeges pusztulást okoz. A kutatók fokozott tempóban keresik az ellenszert, dolgoznak az oltóanyagokon. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) Mezőgazdasági Kutatási Szolgálata (ARS) szeptember végén jelentette be, hogy az egyik afrikai sertéspestis-vírus (ASFV) vakcina-jelöltje bizonyítottan védi a sertéseket a vírus jelenleg keringő törzsei ellen.

Rövid ASF helyzetértékelés

Bejegyzéseimben kiemelt figyelemmel kísérem a sertéspestis terjedését. Cikkeimen keresztül a vírus amerikai pusztítását ugyanúgy nyomon követhetik, mint a németek küzdelmét. Ez utóbbi erős hatással van a magyar sertésszektor helyzetére is, tekintve, hogy áraink hozzájuk kötődnek. E gyakorlat megváltoztatására egyre több hangot lehet hallani a termelők köréből. Úgy tűnik, hogy a nehéz gazdálkodási körülmények javítják a nyitottságot az együttműködésre, szerveződésre. 

Ahhoz, hogy megértsük a hír jelentőségét, elég a vírus nyomát mutató hazai térképre nézni. Keletről nyugat felé haladva jelenleg már 8258 vaddisznó esetet tart nyilván a Nébih az év eleje óta. 

Az afrikai sertéspestissel kapcsolatos intézkedések

forrás: http://airterkep.nebih.gov.hu/aaijo/asp/asp.htm

Van friss hír a vírus németországi terjedéséről is. Kilépett Szászországból is. 2021. október 13-án a Friedrich Loeffler Intézet megerősítette az afrikai sertéspestis jelenlétét egy, a Meissen kerületben október 8-án kilőtt vaddisznóban. Ez az első bizonyíték az ASF jelenlétére a szász tartományi Görlitz kerületen kívül. A vaddisznót az A13-as főúttól keletre, Radeburg közelében lőtték ki, és adták át a hatóságoknak. A szászországi vaddisznókban jelenleg 549 ASF esetet igazoltak.

Az Európai Unióban az ASF esetek száma folyamatosan emelkedik mind a vaddisznókban, mind a házi sertésekben. Az idén januártól szeptember végéig tartó időszakra vonatkozó ADNS-ADIS adatok azt mutatják, hogy az Európai Unióban az ASF-esetek hónapról-hónapra nőnek. A tagállamokban az idei év első kilenc hónapjában 9465 ASF megbetegedést igazoltak a vaddisznókban, és 1523 kitörést a háziállatokban. 

ASF esetek az EU-ban 2021-ben, szeptember végéig, darab

Forrás: ADNS-ADIS

Amerikai sikertörténet?

Az újonnan közzétett USDA kutatás, amint azt a Transboundary and Emerging Diseases folyóirat is kiemeli, azt mutatja, hogy az ARS tudósai kifejlesztettek egy vakcinajelöltet, amely kereskedelmi forgalomban is előállítható, miközben megőrzi hatékonyságát az ázsiai ASFV törzsek ellen. Ezt európai és ázsiai fajtákban egyaránt tesztelték. Az immunitás a sertések körülbelül egyharmadában a vakcinázást követő második héten alakult ki, de a negyedik hétig minden sertés teljes védelmet kapott. Az eredmények azt is mutatják, hogy a vakcina alkalmas lehet a járvány terjedésének megfékezésére. Az USDA kutatói úgy fejlesztették ki a vakcinajelöltet, hogy egy gént töröltek az ASF vírus genomjából.

“Ez jelentős lépés a tudomány és a mezőgazdaság számára” – mondta Manuel Borca, az ARS kutatója.”Azon dolgozunk, hogy vakcinajelöltünket az amerikai kormány és a kereskedelmi partnerünk, a vietnámi Navetco National Veterinary Joint Stock Company közös erőfeszítései révén kereskedelmi forgalomba hozzuk.”

A mai napig az ARS sikeresen kifejlesztett és szabadalmaztatott öt ASF kísérleti vakcinát, és hétre van teljes körű engedélye a gyógyszergyártó cégekkel való fejlesztésre. 

A fő kérdés persze, hogy mikor lesz ebből beadható oltóanyag? A kutatók szerint hat hónapon belül befejeződnek a gyártási és kulcsfontosságú klinikai vizsgálatok, valamint a szabályozási dokumentáció benyújtása a vietnámi Nemzeti Gyógyszer- és Vakcina Minőség-ellenőrzési Központhoz. A Navetco jóváhagyást kapott a helyi egészségügyi osztálytól a terepi kísérletek megkezdéséhez.

Fórián Zoltán

Forrás: agrotrend.hu