Mezőgazdasági hírek

Lassuló gazdaság, lassuló forgalom és folyamatos bizonytalanság

2020. április 17., péntek

A címben megfogalmazott három állítás körül forog most a világ. Az események eredője az elmúlt két hétben azonban mégis az árak emelkedése volt, köszönhetően annak, hogy a kínálati oldal lassulása, leállása hiányhelyzetet teremtett.

Az európai és az észak-amerikai tőzsdei jegyzések alakulását nehéz objektíven értékelni, de a búza esetében bekövetkezett folyamatos és jelentős erősödés már az új szezonra is hatással lehet. Nem történt érdemi csökkenés a kínálatban, mégis a kereslet folyamatos igénye és a kínálati oldal lefagyása áremelkedést indított el.

A korábbi árcsökkenést az USA-ban Kína vételei tudták megállítani és egy nap alatt több hetes árveszteséget visszatornázni és mivel a kínai gazdaság újra-indulását várják a szereplők ez támaszt is adott a piacoknak. A másik erősítő tényező a belső kereslet megugrása volt és úgy tűnik, az USA-ban nem az alapanyagokat halmozzák fel az emberek, hanem már a kész termékeket, a kenyeret. Ez eredményezi, hogy bár minden más lassul, a belső igény gyorsan emelkedik és a világ egyéb részeiről érkező hírek erre rá- és ráerősítenek csak.

Az elmúlt napokban az erősödést megállította, hogy a vetésterületekkel kapcsolatos előrejelzések szerint nagyobb terület kerül illetve került elvetésre és ez a kínálatot növelni fogja majd. Másik gyengítő tényező, hogy az export jelentősen visszaesett illetve visszaeshet a szállításokat akadályozó korlátozások miatt. Ez utóbbi tényező a kukorica esetében is szerepet játszott, mert így sem az etanol, sem a DDGS sem tud eljutni a vevőkhöz. A szállítási korlátozások másik hatása az etanol iránt csökkenő kereslet és ez szintén nyomással van az árakra.

Az európai piacokon is a koronavírus hatása szinte mindent felülír. A kedvező hírek sem tudják már tartósan emelni az árakat, ahhoz hogy a gabonafélék és az olajosmagvak árszintje tartósan stabilizálódjon már fundamentális tényezők is kellenek.

A következő hetek áralakulását már az időjárás talán jobban fogja befolyásolni, a járvány okozta helyzethez alkalmazkodni fog a piac és a kereskedelmi csatornák átrendeződhetnek. Nem csak a járvány miatt, hanem az egyéb kereslet-kínálati tényezők miatt is, amire jól utal Algéria beszerzési ügynöksége is, amikor már előre jelzik, nem csak a francia áru jöhet szóba, mint az elmúlt évtizedekben, hanem a fekete-tengeri eredetű búza is.

Ennek jelentősége abban is van, hogy ezzel olyan árversenyt válthat ki, aminek eredménye az EU-s búza export új irányokba történő elmozdulása, ami viszont többlet-költségekkel jár. A távol-keleti piacokra történő eljutás 10-15 USD/to-val kerül többe, mint hasonló méretű hajókkal történő szállítás a Földközi tenger térségében és ezeken a piacokon az észak- és dél-amerikai konkurencia is erősen jelen van.

A várható kilátásokat illetően egyelőre nincsenek rossz előrejelzések, de a kelet-európai és oroszországi területeken a következő két hétben a szokásosnál kevesebb csapadékot várnak és ez lehet az a tényező, ami továbbra is támaszt jelenthet a piacnak.

A belföldi piacon is nagy a csend – egy-egy hirtelen jött ötlet alapján lehetnek extra érdeklődések, de az elmúlt napok legfontosabb piac-meghatározó tényezője mindezek mellett az árfolyam rally-ja volt. Az EUR/to-ban kifejezett árak alig változtak, miközben a forint árak a csillagokig tudtak ideig-óráig elrepülni.

Konkrét árakról nem igazán lehet beszélni, nem látok egyelőre egyértelmű vagy biztos vevőt, a bizonytalanság csak a biztos, minden más inkább alkalomszerű csak.

Forrás: Bidló Gábor agroforum.hu