Mezőgazdasági hírek

Kutatás a szőlő aszálytűrő képességéről

2021. október 3., vasárnap

Marcus Keller, a Washington Állami Egyetem szőlész-kutatója, A szőlőtudomány: anatómia és fiziológia című könyv szerzője, nyugalomra inti a szőlőtermelőket a szárazság és hőség növényfejlődésre gyakorolt kedvezőtlen hatásaival kapcsolatban, legyen szó bor-, csemege-, vagy mazsolának szánt szőlő előállításáról.

,,A szőlő meglehetősen rugalmas szervezet az említett tényezők tekintetében. Származási helyén éveken át tartó aszállyal is képes megbirkózni – nagy sikerrel. Jóllehet van egy határ, amelyet már ezek a növények sem viselnek el.” – mondja a szakértő.

farmprogress.com szerint, mint a Chateau St. Michelle Szőlészet kiváló szakembere, Keller elmondta: svájci, ausztrál és amerikai kutatásai során széles körű rálátásra tett szert a szőlő fiziológiai sajátosságai kapcsán. Olyan, a vízhiány hatásait értékelő megfigyelések zajlanak, amelyek során riesling és chardonnay, fehér szőlőfajták bevonásával vizsgálják a különböző vízmennyiségek növényfejlődésre, termésképzésre, -minőségre és -mennyiségre, valamint borminőségre gyakorolt hatását.“Öntözési gyakorlattól függő ízanyagvizsgálatokat végzünk, melyek eredményei támogatják a termelők öntözési stratégia-fejlesztését, és fény derülhet arra is, hogy a vízhiány miképpen befolyásolja a fehérbor minőségét.”

Számos európai országban a szőlőtőkék terméséréskori öntözése tilos, mely azon a félelmen alapul, hogy a többlet víz a bogyók beltartalmi értékének leromlásához vezethet. Kevés olyan tudományos adat áll rendelkezésre azonban arra vonatkozóan, hogy a szezonvégi vízfelvétel károsítja a gyümölcs minőségét. ,,Olyan technikákkal kísérletezünk, amelyek segítségével meghatározzuk, hogyan jut be a víz a szőlőbogyókba és azokból ki, valamint, hogy ez a mozgás a bogyó méretének vagy az oldott anyag koncentrációjának megváltozásához vezet-e.”

Az 1900-as évek javallatával ellentétben – miszerint minél több napfény érje a termést – a szakértő most a szőlőfürtök védelmére, árnyékolására buzdítja a szőlészeket, a kiterjedtebb lombfelület megőrzése útján.

A termelők nagy része nem tartja jónak a korai vegetációfejlődés és a termésérés folyamán bekövetkező vízhiányt, azonban szakértő vizsgálati eredményei alapján – különösen a kékszőlők esetében – a minőség kiteljesedésének kulcsát látja benne.

Forrás: agroforum.hu