Mezőgazdasági hírek

Kongatják a vészharangot: radikális változást sürgetnek a brit mezőgazdaságban

2022. február 16., szerda

Ha az Egyesült Királyság átállna a regeneratív mezőgazdaságra, akkor 900 ezer autó kibocsátásának megfelelő káros anyaggal kevesebb kerülne a légkörbe. A WWF friss tanulmánya szerint műtrágyázás elhagyása vagy a sövénnyel borított, szén-dioxid megkötésére képes területek növelése még több kibocsátást takarítana meg, mint amennyit a kormány független tanácsadója, az Éghajlatváltozási Bizottság korábban becsült.

A WWF friss tanulmánya szerint ha az Egyesült Királyság átállna a regeneratív mezőgazdaságra, 900 ezer autó kibocsátásának megfelelő káros anyaggal kevesebb kerülne a légkörbe. szervezet “A bőség földje” című jelentése szerint az élelmiszerrendszer a fő oka a természet széles körű pusztulásának Nagy-Britanniában. A brit földterületeknek ugyanis több mint 70%-át mezőgazdasági célokra használják, a földhasználat pedig az ország területén keletkező üvegházhatású gázok mintegy 12%-áért felelős – írta meg az Infostart a Sky News értesülései alapján.Tudjuk, hogy a nettó zéró kibocsátás elérése, valamint a természet helyreállítása érdekében is a földnek, az élelmiszernek és a mezőgazdaságnak kell központi szerepet játszania a terveinkben, de jelenleg ez nincs így – mondta Katie White, a WWF munkatársa.

A jelentés azzal vádolja a ország vezetését, hogy az októberben, némileg elsietett módon megalkotott Nettó Zéró stratégiájában elszalasztotta a lehetőséget a mezőgazdaságból és a földhasználatból származó kibocsátások kezelésére. Ahogy Katie White fogalmazott, a WWF jelentése ezt a hiányt próbálja pótolni, és felszólítja a kormányt arra, hogy terjesszen elő egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású, természetbarát gazdálkodási tervet, valamint támogassa a gazdálkodókat, hogy az éghajlatváltozás és a természeti válság kezelésének élvonalában legyenek. A WWF szerint az ágazat tengerentúli lábnyomát az állati takarmány, különösen a szója iránti kereslet csökkentésével kell kezelni, és meg kell szabadítani az ellátási láncokat az erdőirtástól. Az állattenyésztők számára is igazságos átmenetet sürgetnek, mivel az étrendváltás a növényi alapú lehetőségek felé tolódik.

Matt Williams, az Innovatív Egyetemek Európai Konzorciumának munkatársa szerint a gazdák különösen ki vannak téve a termést befolyásoló szélsőséges időjárási eseményeknek, és súlyosan érinti őket a fosszilis tüzelőanyagok emelkedő ára, amely az energia és a műtrágya költségeit növelik. A szakember úgy fogalmazott, hogy ha az Egyesült Királyság el akarja érni nettó zéró célkitűzéseit, akkor a mezőgazdaság éghajlatbaráttá tételét és az Egyesült Királyság természetes szén-dioxid-felvevő területeinek helyreállítását ugyanolyan sürgősen kezelnie, kell mint az energia- vagy a közlekedési kibocsátások csökkentését.

Forrás: agrarszektor.hu