Blog


31
júl

Kollégánk jó tanácsa a Gödöllői egyetem gólyái számára

2019. július 31., szerda

Kedves Gólyák!

2007-ben, azaz tizenkét éve jártam hasonló cipőben, mint most ti, én akkor kezdtem a Szent István Egyetemen. 2015-ben hagytam ott a szeretett alma matert, ez idő alatt 3 szakot sikerült elvégeznem: MKK karon a környezetgazdálkodási agrármérnöki, GTK karon pedig a vidékfejlesztési mérnöki valamint agrárközgazdász szakot (regionális és környezeti gazdaságtan). Jelenleg az Agrárközösség országos hálózatának vagyok a kalocsai irodavezetője. A mezőgazdasági vállalkozók háttérmunkájával foglalkozunk, amit az elöregedő gazdatársadalom amúgy sem szeret igazán végezni: pályázatírás, agrár szaktanácsadás és adminisztráció, könyvelés, finanszírozás és rendezvényszervezés a fő feladatkörünk. Úgy vélem, nagyon jól döntöttem, amikor – részben édesapám javaslatára is – Gödöllőre esett a választásom a továbbtanulás terén, mást meg sem jelöltem! Ez megmutatkozott a munkahelyi felvételekkor is, igen is megnézik, ki melyik város egyetemén végzett!

A középiskola elvégzése után mindenféle híreket hallhattok az egyetemi életről, ami részben tartalmazhat valós infókat, részben pedig álhír. Azt javaslom, hogy mindenképpen hallgassátok meg a felsőbb évesek és szeniorok tapasztalatait (főleg a tanárokról, zh-ról, vizsgákról) alakítsatok ki közösségeket: legyen az bármilyen hobbi, sport vagy kulturális csoport. Szervezzetek közös tanulásokat, és beszéljétek át a már megszerzett tudásotokat, amit a középiskolából vagy családból hoztatok. Személy szerint én mindenkinek ajánlani szoktam a kollégiumot, higgyétek el a gödöllői Campus kiemelkedő országos szinten e téren (is). Először én sem szerettem volna igazán, aztán nagyon megszerettem mindenféle szempontból: nagyon gyorsan tud terjedni az információ egyes zh-k kérdéseiről, beadandókról, puskákról, tanárokról. Na és a bulikról még nem is beszéltem… J

Nagyon fontosnak tartom még, hogy a Rátok zúdult sok szabadidőt megfelelően felhasználjátok: ez felér egy önismereti tréninggel, és segít az életcélotok megtalálásában is! Egy-egy jól sikerült buli után ki lehet hagyni néhány előadást, de nem szabad átesni a ló túl oldalára, mert ez veszélyesnek is bizonyulhat, főleg a ’ráépülős’ tantárgyak esetében. Ezt saját tapasztalatból írom, itt javaslom a prioritás állítást az eltérő fontosságú tantárgyak esetében!

Végül azt tanácsolnám, hogy legyetek nyitottak és befogadóak, barátkozzatok, vegyetek részt a közösségi programokban (pl.: Campus Kupa), és járjatok nyitott szemmel a különböző hazai és nemzetközi ösztöndíjak (Erasmus) tekintetében is!

Higgyetek magatokban, a jövő (magyar) agráriumának és társadalmának nélkülözhetetlen szüksége van az utánpótlásra, főleg ha az szakképzett! Előnyből fogtok indulni a SZIE-s diplomával, tárt karokkal várnak majd Titeket az agrárszektorban! Kiváló helyen vagytok, legyetek büszkék rá, hogy a jövőben tovább tudjátok öregbíteni a gödöllői agrárképzés hírnevét!

 

Szigeti Tamás

Agrárközösség Irodavezető