Európának tavaly alaposan kijutott minden rosszból: emberemlékezet óta a legextrémebb időjárás sújtotta földrészünket – írja a Syngenta blog.

A tél sok helyen szokatlan hideget hozott. Februárban Észtország második leghidegebb heteit élte át, míg a dél-franciaországi Nimes-ben és Montpellier-ben abnormális mennyiségű hó esett.Tavasz helyett kontinensszerte olyan száraz volt a meleg, mint nyaranta szokott lenni, nyáron pedig teljesen felborult a természet rendje. Az északi sarkkör fölött 25 egymást követő napon 25 fok fölött volt az átlaghőmérséklet. Aztán jöttek a skandináv és görög erdőtüzek, a brit szigeteken pedig kiégtek a legelők, és a múlt év időjárásól szóló összefoglalóját az Euronews a Budapestnél rekordalacsony Duna fotójával illusztrálta. Portugáliában és Örményországban egyaránt mértek 44 fokot is, Németországban pedig áprilistól szeptemberig gyakorlatilag nem volt eső.

A szélsőséges időjárást a felmelegedés okozza

Szeptemberben és októberben a Földközi-tenger feletti alacsony nyomású légörvények okozta esőzés nyolc ember halálát okozta Spanyolországban, majd 179 kilométeres szelet, valamint 300-400 milliméter esőt mértek Észak-Olaszországban és Franciaország déli részén, ami földcsuszamlásokat és áradásokat és összesen legalább 40 halálesetet eredményezett.

A szélsőséges időjárást a felmelegedés okozza. A World Meteorological Organisation szerint a mérések 19. századi megkezdése óta a legmelegebb évek a következők voltak: 2015, 2016, 2017, 2018.

Forrás: agroinform.hu