Mezőgazdasági hírek

Kitekintés a szamóca nemzetközi piacára

2023. április 24., hétfő

Ahogy a tavasz eléri az északi féltekét, a különböző országok szamócapiacai is új szakaszba lépnek.

Hollandiában a spanyol szamócáról a hazai szamócára térnek át, helyi kínálati lehetőségek nyílnak meg. Németország még mindig főként Dél-Európából importál, de már leszedték az első német üvegházi szamócákat. Franciaországban az olcsóbb marokkói és spanyol szamóca konkurenciája nyomást gyakorol a helyi termelésre. Olaszországban a hideg hőmérsékleti viszonyok befolyásolják a szamóca érését, a gazdák attól tartanak, hogy sok fajta a potenciális termésmennyiségénél kevesebbet fog teremni. Eközben Kínában a szamócaexport növekszik, új rózsaszín és fehér fajták kerültek a piacra, bár az árak jelentősen csökkentek a tavalyihoz képest. Az Egyesült Államokban az időjárási viszonyok miatt a kaliforniai termelésben bekövetkezett késések miatt korlátozott szamócakészletre lehet számítani, az árak továbbra is erősek a fogyasztói kiadások esetleges változásával kapcsolatos aggodalmak ellenére.

Hollandia

A szamócapiac jelenleg a dél-európai termékről a hazai gyümölcsökre való átállás fázisában van. A hideg, majd a meleg időjárás miatt a spanyol szamóca minősége romlik, a piac valóban átmeneti fázisban van. A holland szamócatermesztés jelenleg fellendülőben van. Ez a Sonsation és Malling fajtákkal kezdődik, ezen a héten az Elsanta fajtával bővült. A húsvét előtti héten nagyon jó volt a kereslet, a 10×500 grammos csomagolású szamóca ára 35 euró volt. Eközben az ár napról napra csökken egy kicsit, ellenben egyes holland gyümölcskereskedők nem zárják ki a fellendülést, ha a kiskereskedelem elkezdi befogadni a holland szamócát.

Belgium

Az elmúlt hetekben itt-ott akadt némi belga és holland kínálat, de a szezon a nagyon nehéz tél után a jövő héten indul be igazán. “Ezen a héten még egy kicsit várni kell, de a jövő héten már beindul a szamócatermelés a mi területünkön” – nyilatkozta egy belga kereskedő.  “Mivel valójában egy kicsit túl hideg volt a szamócafogyasztáshoz, az árak jelenleg amúgy is a maximumon vannak. Remélem, hogy a következő hetek növekvő mennyiségeivel az árak stabilak maradnak.” Ha a termelés eléri a teljes kapacitást, úgy tűnik, hogy a piacon van hely a helyi kínálat számára. “Jelenleg tulajdonképpen szinte nincs is konkurencia a spanyol szamóca részéről. Ráadásul úgy tűnik, hogy jelenleg némi minőséget veszítenek. Tavaly a belga szamócának túl gyorsan kellett érnie, de részben a termelők kemény munkájának és annak köszönhetően, hogy idén volt ideje a gyümölcsnek, a belga szamóca idén nagyon ízletes.”

Németország

A hazai szüret hivatalos kezdetéig a német kereskedők elsősorban Dél-Európából importálják a szamócát. Jelenleg a spanyol gyümölcsök képezik a választék alapját, bár nem olyan mértékben, mint a korábbi években. Mennyiségek tekintetében görög és olasz szállítmányok követik a spanyolt. Holland, belga és helyi üvegházi gyümölcsök egészítették ki a kínálatot, de egyértelműen drágábbak voltak a déli konkurenciánál. A 11. héten már lehetett szedni az idei szezon első hazai üvegházi szamócáját. A korai szamóca minősége jó, ellenben a mennyiség még mindig alacsony. “A rendkívül hideg spanyolországi hőmérsékletek miatt meglehetősen kevés termés kerül a piacra, különösen a szezon elején. Éppen ezért pozitívan állunk, hogy jó árakat tudunk majd elérni az üvegházi gyümölcseinkért” – hangsúlyozta egy helyi termelő.

Franciaország

Míg egyes termőterületek, például Dordogne és Rhône-Alpes régiók a szezon kezdetén járnak, addig mások, például Lot-et-Garonne, Bretagne vagy a délkeleti területek a Gariguette és Clery fajták termesztésének csúcsán vannak. “A húsvét előtti héten általában jól fogy a szamóca” – nyilatkozta egy vállalkozó. A napsütéses napok kedveznek a fogyasztásnak. Ami pedig a termesztést illeti, “nem voltak olyan hőhullámok, mint tavaly, így a termelés jól eloszlik.” A húsvét utáni időszak néha aggodalomra adhat okot, a kereslet egyelőre erős. A francia szamóca azonban szenved a versenytől. A francia szamóca drágább, mint a marokkói vagy a spanyol gyümölcs, nehezen találja helyét a szupermarketek polcain. “A szezon elején küzdenünk kellett, mert a szupermarketek lassan nyitottak a hazai szamóca iránt. Szerencsére meghallgattak minket, ami javított a helyzeten. Most némi aggodalomra ad okot ez a hét, mert Spanyolország hamarosan eléri termelésének csúcspontját, nagy mennyiséget küldve Franciaországba.”

Olaszország

Az elmúlt hetekben tapasztalt éghajlati tendencia kedvezőtlen volt a dél-olaszországi szamócatermesztők számára, mivel éppen a legnagyobb kereslet idején kénytelenek korlátozottan rendelkezésre álló gyümölcsökkel számolni. A visszatérő hideg ugyanis lelassította a bogyók érését, így az árak magasak maradtak. Néhány Basilicata régióbeli termelő szerint a húsvéti ünnepeket kifejezetten korlátozott kínálat jellemezte, ami a korábbi szezonokban soha nem fordult elő. A növények az elmúlt hónapokban különböző stresszhatásoknak voltak kitéve, ami az ültetési időszak óta ingadozó, az évszakra jellemző hőmérsékleti viszonyoknak nem megfelelő klímának tudható be. Az enyhe és tartós ősz után 2023. január végétől gyakoriak voltak a hőmérséklet-csökkenések. Ezért feltételezhető, hogy az elkövetkező hetekben számos fajta a potenciális termésmennyiségénél kevesebbet teremhet, még akkor is, ha az időjárás stabilizálódik.

Spanyolország

A huelvai szamócaszezon első felében a termelők különböző tényezőkkel találkoztak, amelyek – amint azt a huelvai szamócatermelők és -exportőrök szövetsége, a Freshuelva bejelentett – azt eredményezték, hogy a termelés akár 30%-kal is elmaradhat az előző szezontól. Jelenleg a csökkenés 15% körül van. ” Még hátra van néhány hónap a szezonból, amelyet reméljük, hogy a mostanihoz hasonló, a gyümölcsök minőségét is befolyásoló, sokkal jobb éghajlat mellett akár májusig is meghosszabbíthatunk. A május nagyon fontos hónap lesz, hogy a termelésben és a kiskereskedelemben elveszett kilók egy részét visszaszerezzük.” Mint ahogy a Freshuelva rámutat, a termelés csökkenéséről van szó, “ami eléggé széleskörű volt, mivel az időjárási körülmények az egész mediterrán medencét érintették, de ez nem okozott hiányt a piacokon. A kiskereskedőknek is megértőnek kell lenniük a különleges helyzettel szemben, amely minden előrejelzést felülmúl. Nagyon keményen dolgozunk azon, hogy megtartsuk vásárlóinkat, valamint orvosoljuk az esetlegesen felmerülő kedvezőtlen helyzeteket, mint például ezt a termeléscsökkenést, amelyet a szezon kezdete óta tapasztalunk.”

Kína

Kína a világ egyik vezető szamócatermelője, a hazai termelés a globális termelés jelentős részét teszi ki. A kínai szamócatermelés az ország keleti és déli részeire koncentrálódik, a főbb termőterületek közé tartoznak Shandong, Zhejiang, Guangdong és Fujian tartományok. A kínai szamócatermesztést általában a magas terméshozam, az alacsony árak és a viszonylag rövid tenyészidőszak jellemzi. A kínai szamócaültetvények területe évről évre növekszik. Az ültetvények területe 2011-ben mintegy 80 000 hektár volt, 2021-re 140 000 hektárra emelkedett. Oroszország és Vietnam a fő exportpiacai. Az elmúlt években új rózsaszín és fehér szamócafajták debütáltak a piacon. Az északkelet-kínai Dandong a szamócatermesztés egyik központja. Dandong mintegy 6700 hektáros szamócatermő területtel rendelkezik, évente akár 150 000 tonnát is termel. Új fajták közé tartozik a Mengzhiying és az Angel 8, mindkettő fehér fajta, valamint a Fendai, egy rózsaszín fajta. A Mengzhiying fajtát a Ningbo Mezőgazdasági Tudományos Akadémia nemesítette 2022-ben. Különleges megjelenésük és finom ízük miatt ezeket a szamócákat magasabb áron árulják, mint a hagyományos piros szamócát az interneten és a szupermarketekben országszerte, beleértve a Tmallt és a JD.com-ot is. A szezon elején árcsökkenés volt megfigyelhető, a gyenge piaci reakció nagyban befolyásolta az eladási árat. Tavaly márciusban például az Angel 8 fehér fajta felvásárlási ára közel 30 RMB volt dobozonként (4,30 USD), de az idei év azonos időszakában a felvásárlási ár 8-17 RMB-ra (2,20 USD) esett vissza.

Amerikai Egyesült Államok

Amerikában jelenleg nagyon szűkös az szamócaellátás. “Floridában csökkenő tendencia mutatkozik, mint általában az évnek ebben az időszakában” – nyilatkozta egy szállítmányozó. Az államban a tavaly szeptemberi Ian hurrikánt követően későn indult a szezon. Várhatóan Florida továbbra is minőségi bogyós gyümölcsöket fog szállítani. “Csak a legjobb floridai területeinket és fajtáinkat használjuk áprilisig” – mondta a szállítmányozó. “Stratégiailag megszabadultunk a gyenge minőségű földektől, a legjobb parcellákat megtartottuk, extra figyelmet fordítva rájuk. Reméljük, hogy Floridában májusig vagy május végéig folytathatjuk a betakarítást, hogy pótolhassuk az ellátásban mutatkozó hiányosságokat.” Kalifornia általában ekkor kezdi meg jelentős termelését az államon kívül. “Sajnos az áradások, az esőzések és a hideg időjárás miatt jelentős késéssel kell számolni, így a szamóca mennyisége jelentősen visszaesett. Kalifornia hetekkel le van maradva” – mondta a szállítmányozó. A mennyiség továbbra is korlátozott marad, mégis hétről hétre tovább növekszik. “Reméljük, hogy a Kaliforniából érkező kínálat május elején-közepén stabilizálódik” – tette hozzá. A Közép-Mexikóból az Egyesült Államokba irányuló szamócaszállítmányok szintén a szezon végéhez közelednek. “Az ágazat a kaliforniai viharok miatt későbbre tolta Közép-Mexikót, mint ahogy az normális esetben történne” – nyilatkozta egy másik szállítmányozó. A szezon ebben a régióban 4-6 héttel később ért véget, mint általában. Mindent egybevetve, a szamóca árazása továbbra is erős. Bár egyelőre nem látszik, továbbra is fennáll az az aggodalom, hogy a fogyasztók esetleg megfontoltabbak lesznek a költségvetésükkel, ha a gazdaság jelentősen lelassul.

Ausztrália

Az ausztrál szamócaágazat új projektbe kezd: olyan fajták nemesítésére irányuló kezdeményezést indítanak, amelyek könnyen betakaríthatók robotok által. A 11,5 millió dolláros, négyéves erőfeszítés a Hort Innovation keretében valósul meg a Queenslandi Mezőgazdasági és Halászati Minisztérium (DAFQ) vezetésével, a tudósok célja, hogy az ausztrálok által leginkább kedvelt íz-, szín- és illatjegyeket olyan prémium szamócafajtákkal egyesítsék, amelyek nem elágazó szárú gyümölcsökkel rendelkeznek, amelyek ideálisak a robotszedéshez. Erre azért kerül sor, mert a legfrissebb adatok szerint az elmúlt három évben 20%-kal csökkent a kertészeti munkaerő, ami azt eredményezte, hogy az ausztrál termelők 40%-a korszerű gépeket alkalmaz. A DAFQ egyik vezető növénynemesítője szerint a program csökkenteni fogja a szamóca szedéséhez és csomagolásához szükséges időt, ami a termelők számára jövedelmezőbb eredményt hoz. “Ugyanannyi időt vesz igénybe egy kis szamóca leszedése, mint a nagyé. Ez a nemesítési program arra összpontosít, hogy a fogyasztók által kedvelt, egyenletes gyümölcsméretet hozzon létre a nem elágazó virágszárakon – ami azt jelenti, hogy a gyümölcsöt gyorsabban lehet leszedni – akár hagyományos módszerekkel, akár automatizálással.” A Hort Innovation ausztrál kertészeti statisztikai kézikönyve szerint a nemzeti szamóca ágazat becsült értéke 417 millió dollár. A 2022 júniusával befejeződött gazdálkodási évben 68 311 tonna szamócát termeltek, ami 12%-os csökkenést jelent az előző évhez képest, azonban a termőterület 9%-kal, 2279 hektárra nőtt.

Forrás: agrotrend.hu