Mezőgazdasági hírek

Kiskérődzők állatjóléti támogatásában résztvevők időszerű kötelezettségei

2023. július 10., hétfő

Itt az ideje a legyek, szúnyogok és a külső élősködők elleni kezeléseknek.

A támogatásban résztvevőknek gyéríteni kell a légy- és szúnyogállományt, amelyet a légy- és szúnyoginváziónak leginkább kitett hónapokban – évente legalább 4 alkalommal – kell elvégezni. A gyérítést a teljes állományon el kell végezni, nem csak a támogatásra jogosult egyedeken.

A gyérítést végezheti az állattartó maga, vagy szolgáltatóval végeztetheti el. A kezeléseket napi ENAR-lista csatolásával kell igazolni a kezelések napján, vagyis 4-szer kell az 1734 Élőként nyilvántartott egyedek listát lekérni.

A kezelés időpontjának 2023. április-szeptember közötti időpontot javasolt megadni, ugyanis az a leginkább inváziós időszak.

EKTOPARAZITÁK (KÜLSŐ ÉLŐSKÖDÖK) ELLENI VÉDEKEZÉS

A támogatásban résztvevőknek külső paraziták ellen kezelni kell az állományt, mely kezelést juhok esetében a nyírást követő két hónapon belül, kecskék esetében az adott év május 31-ig kellett megtenni.

A nyírást és a kezelést (fürösztést) is végezheti az állattartó maga, vagy szolgáltatóval végeztetheti el.

Az Állatjóléti előírások nyilvántartási naplójában (8. számú melléklet) rögzíteni kell a nyírás dátumát, és a külső paraziták ellen használt szer nevét és az alkalmazott dózisát, valamint ki végezte a kezelést. A teljes állományt érintő kezelés esetén a tenyészetkódot kell feltüntetni, és a kezelés napján napi ENAR-lista csatolásával kell igazolni a kezelést, ehhez 1734 Élőként nyilvántartott egyedek listát kell lekérni.

Az ivermectin-, doramectin-hatóanyagú készítmények külső élősködők elleni védelmet is biztosítanak.

Felhívjuk a támogatásban részvevők figyelmét, hogy a támogatott tenyészetekben bekövetkező változásokat 15 napon belül, elektronikusan, az ügyfélkapun keresztül be kell jelenteni.

Forrás: agrotrend.hu