Mezőgazdasági hírek

Kicsivel jobban nőttek a termelői árak, mint a költségek

2023. március 1., szerda

A mezőgazdasági termelői árak 50 százalékot emelkedtek 2022-ben, ezen belül a növényi termékek áremelkedése 51, míg az állati termékek 46 százalékkal drágultak meg. A ráfordítási árak szintén jelentős, 45 százalékos növekedését elsősorban a folyó termelőfelhasználás összetevőinek 50 százalékos áremelkedése okozta, míg a beruházások árszínvonala 15 százalékkal nőtt.

A drágulást az ellátási zavarokkal, az energiaárak emelkedésével és a kedvezőtlen időjárással lehet összefüggésbe hozni. Mivel a termelői árak a ráfordítási áraknál jobban emelkedtek, az agrárolló értéke 103,5 százalékra nyílt 2022-ben – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal új kiadványában.

Szinte minden tényező az áremelkedés irányába hatott

A jelentős áremelkedést több tényező együttesen okozta a tavalyi évben. Nem szűntek meg teljesen a Covid miatt kialakult ellátási és kereslet-kínálati zavarok – például a sertéshús piacán. Az orosz‒ukrán háború élelmiszer- és energiaellátási, valamint általános bizonytalanságot okozott a világpiacon. Ezt tovább mélyítette, hogy a két ország jelentős exportőr a gabona, az olajos magvak és a műtrágya piacán. Európa jelentős részét, hazánkat pedig különösképpen sújtotta az aszály, ami a kukoricatermelést számottevően visszavetette. További áremelkedést generált az energiaköltségek emelkedése és a forint gyengülése. Az energiaárak emelkedéséhez az Európai Unió orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének csökkentésére irányuló intézkedések is hozzájárultak.

A búza és a kukorica ára továbbra is emelkedik

A gabonafélék és az olajos növények ára éves szinten 67, illetve 52 százalékkal növekedett. Az egész Európát sújtó aszály nagyarányú terméskiesést okozott, a hazai kukoricakibocsátás volumene 57, a napraforgóé pedig 29 százalékkal csökkent. Novembertől azonban elkezdtek mérséklődni az árak, amiben szerepet játszik, hogy Ukrajnából jelentős import indult meg.

A gyümölcs kisebb mértékben drágult

A gyümölcsök ára a többi termékcsoporthoz képest sokkal kisebb mértékben, csak 5,6 százalékkal emelkedett, a burgonya és a zöldségfélék azonban 36, illetve 33 százalékkal drágultak meg 2021-hez képest.

Jelentősen nőtt a vágócsirke és a sertés ára

Az élő állatok ára 48 százalékkal emelkedett 2022-ben. A vágócsirke felvásárlási ára két éve folyamatosan nő és 2022-ben 49 százalékkal volt magasabb, mint az előző évben. A madárinfluenza következtében Európában csökkent a vágócsirke mennyisége, a termelési költségek pedig drasztikusan megemelkedtek.

A vágósertés 51 százalékkal drágult meg a tavalyi évben. Az ára szeptemberben érte el a csúcsot kilónként 733 forinttal, de decemberben már csak 680 forintba került.

Megállt a műtrágya áremelkedése

A mezőgazdasági ráfordítási árak 45 százalékos növekedése a folyó termelőfelhasználás 50 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 15 százalékos növekedéséből adódott.

A folyó termelőfelhasználásnak minden összetevője jelentősen drágult, de a legnagyobb mértékben, 156 százalékkal a műtrágya ára nőtt 2021-hez képest az előállításához szükséges földgáz drasztikus drágulása miatt.

A műtrágyaárak változása negyedévenként

A műtrágyaárak változása negyedévenként

Fotó: KSH

Ugyanakkor a műtrágya tekintetében ellentétes ármozgások zajlottak a tavalyi év utolsó negyedévében. Az összetett műtrágyák drágulása lassult, csak 5 százalékkal voltak magasabbak az árak az előző negyedévhez képest, míg az egyszerű műtrágyák esetében kismértékű – 1,9 százalékos – csökkenés volt megfigyelhető. 2022 negyedik negyedévében a MAP (NP 11–53%) és a mészammon-salétrom (MAS) ára 7,2, illetve 6,4 százalékkal csökkent a harmadik negyedévhez képest.

A takarmányok ára jelentősen, közel 47 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva, ezen belül az egyszerű takarmányok 57, míg a keveréktakarmányok 38 százalékkal lettek drágábbak. Az alapanyagok drágulása miatt már a keveréktakarmányokra is meredekebb áremelkedés volt jellemző az elmúlt félévben, az egyszerű takarmányoknál viszont negyedévről negyedévre lassult a növekedés üteme. 2022 negyedik negyedévében 5,3 százalékkal kerültek többe a takarmányok az előző negyedévhez mérten.

Az energia és a kenőanyagok ára 50 százalékkal emelkedett, ezen belül

az elektromos áram és a fűtőanyagok ára több mint kétszeresére, míg az üzemanyagoké 27 százalékkal nőtt

meg. A növényvédő szerek 22, az állatgyógyászati készítmények pedig 12 százalékkal drágultak 2021-hez képest.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 20, a gépberuházásoké pedig 12 százalékkal emelkedett.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu