Mezőgazdasági hírek

Ki nem találnád, miből készül a jövő szupertakarmánya

2020. szeptember 23., szerda
100 ezer dolláros támogatást fog kapni a Cawthron Institute az új-zélandi kormánytól, hogy segítséget nyújtson egy nagyszabású projektben. A projekt célja olyan állati takarmánykiegészítőt készíteni egy, Új-Zéland partjainál őshonos vörös hínárfajból, amely csökkenti a szarvasmarhák üvegházhatású gáz-kibocsátását.


A korábbi kísérletek azt bizonyítják, hogy az Asparagopsis armata nevű hínárféle fogyasztása akár 80%-kal is visszafoghatja a szarvasmarhák üvegházhatású gázok kibocsátását. Más, hasonló okból kifejlesztett termékek átlagosan 10-20%-os hatásfokkal működnek csak.

Ausztrál kutatások szerint, ha a világ szarvasmarha tenyésztőinek csak a 10%-a átállna erre a hínáralapú táplálékkiegészítőre, az olyan hatással lenne, mintha 50 millió autót visszavonnánk az utakról – mondta Damien O’Connor.

A gazdák nagyon keresnek minden olyan eszközt, amivel alacsonyan tarthatják az üvegházhatású gáz kibocsátásukat, és ennek a kiegészítőnek a használatával magasabb áron értékesíthetnék a megtermelt tejet és húst. Nem mellékes az sem, hogy a táplálékkiegészítő előállítása és kivitele során számos új munkahely is keletkezni fog.

A cikk eredeti nyelven az RNZ oldalán olvasható.

Forrás: agrarszektor.hu