Mezőgazdasági hírek

Kevésnek bizonyul az aktív agrárbiztosítás

2019. december 11., szerda

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) összegzése szerint közel 11,4 milliárd forint a növénybiztosítási díjak állománya. A gazdálkodók többsége mindössze két, illetve három kockázatra kötött biztosítást.

Idén várhatóan a 11,4 milliárd forintot is megközelíti a gazdálkodók által befizetett támogatott növénybiztosítási díjak állománya, ami 16 százalékkal haladja meg az előző évi szintet. Mivel a fizetett díjnak maximum 65 százalékát vissza lehet igényelni utólagos díjtámogatásként, az előre megállapított 5 milliárd forintos díjtámogatási keretösszeget a gazdák jelentősen túligényelték – írja az MTI.

A tájékoztatás szerint, noha tavaly a díjtámogatás éves összegét 4-ről 5 milliárd forintra emelték, ez az emelt összeg sem nyújt fedezetet az elérhető támogatások maximumára. Idén a díjtámogatás felosztása biztosítási típus szerint zajlik majd. A legfontosabb szántóföldi növényekre, valamint a szőlőre, az almára és a körtére, illetve csonthéjas és héjas kultúrákra kötött csomagbiztosítások (A típus) esetében 55 százalékos visszatérítésre számíthatnak a gazdák. A jórészt ültetvény és zöldségkultúrákra köthető biztosítások (B típus) esetén 40 százalék, a többi szántóföldi kultúra (C típus) esetén pedig szintén 40 százalékos visszatérítés várható.

Póczik András, az FBAMSZ szakértője elmondta: kedvező változás volt az idén, hogy immár mindhárom biztosítási módozat tartalmazza a kilenc kockázati fedezet lehetőségét (őszi fagy, téli fagy, tavaszi fagy, tűz, jég, vihar, aszály, árvíz, illetve felhőszakadás okozta károk). A gazdálkodók túlnyomó többsége azonban mindössze két (tűz és jég), illetve három (tűz, jég és vihar) kockázatra kötött biztosítást.

Az idei kárbejelentések alapján a mezőgazdaságot ért természeti károk mértékét tekintve átlagos év volt. Jelentősebb növényi káresemények az alföldi megyékben pusztító tavaszi aszályt követően a keleti és déli országrészeket sújtó jégverések és viharkárok voltak.

Míg júniusban főként Szabolcs, Csongrád, Békés, Baranya, júliusban Békés és Bács-Kiskun megye volt ennek fő elszenvedője. Összességében mégis kedvező a kép, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által működtetett talajgenerátoros országos jégkármérséklő-rendszer eddigi eredményei biztatóak, ugyanakkor teljes védelmet messze nem képes biztosítani. Emellett a viharkároknak idén mind a gyakorisága, mind az intenzitása megnövekedett. Az FBAMSZ állatbiztosítások támogatása továbbra is várat magára.

Forrás: agrotrend.hu