Mezőgazdasági hírek

Ketyeg az óra: sokat bukhatnak a magyar gazdák, ha elfelejtik ezt a bejelentést

2021. január 15., péntek
A 2020. évi Egységes kérelem felületén benyújtott termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás (európai uniós), valamint az átmeneti nemzeti anyatehén tartás támogatás esetében a támogatási évet követő év január 30. napjáig be kell jelenteni minden érintett szaporítási eseményt, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Ahogy a NAK oldalán olvasható, a két támogatási jogcímnél a támogatás elnyeréséhez a gazdálkodók kötelesek a szaporítási eseményekre vonatkozóan adatszolgáltatást teljesíteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Termékenyítési Rendszerébe (TER). Ezt papír alapon, vagy weben keresztül tudják megvalósítani. Az alábbi oldalon elérhetők a letölthető papír alapú bizonylatok (2201 Termékenyítési napló, 2204 Háremszerű és szabad pároztatás bejelentő lapja, 2210 Háremszerű és szabad pároztatás bejelentő és módosító lapja) és kitöltési útmutatóik.

Az embrió átültetések bejelentését csak arra jogosult, a Nébih embrió alrendszeréhez hozzáféréssel rendelkező szakember tudja elvégezni, aki egyébként magát a tevékenységet is végezte. A szigorú számadású bizonylatnak minősülő termékenyítési jegyet a mesterséges termékenyítésekről a Nébih-nél regisztrált inszeminátorok állítják ki, akik az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft-től szerzik be a sorszámozott tömböket.

Papír alapon az alábbi címre kell a bizonylatokat beküldeni:

NÉBIH-ENAR, 1537 Budapest, Pf. 397.

Az Agrárkamara minden gazdálkodó számára javasolja a Nébih által biztosított webes bizonylatrögzítő felületek használatát, amelyet az érintett tenyészet tartója – magánszemélyként saját jogon, vagy magánszemély meghatalmazottja, cégek esetében kizárólag a meghatalmazott magánszemély – ügyfélkapun keresztül elektronikusan érhet el az alábbi oldalról indulva.

Forrás: agrarszektor.hu