Mezőgazdasági hírek

Két hatásos vakcina madárinfluenza ellen

2023. március 27., hétfő

Egy holland állatorvosi kutatóközpontban laboratóriumi körlmények között két vakcina is hatékonynak bizonyult a madárinfluenza ellen, jelentette be a holland kormány. A közlemény szerint a vakcinák nemcsak a betegség tüneteivel szemben nyújtottak védelmet a kontrollált környezetben végzett első kísérletben, hanem a terjedését is megakadályozták.

Az egyik vakcinát a francia Ceva Animal Health, a másikat a német Boehringer Ingelheim állította elő.

Az utóbbi évben világszerte elterjedt a madárinfluenza, eddig több mint 200 millió haszonállatként tartott madarat pusztított el. Terjedésének nemcsak a tojás drágulása lett a következménye, hanem egyre erősíti az aggodalmakat, emberi fertőzésre képes mutációja jön létre.

Egy össz-európai program keretében Hollandiában tojótyúkokon, Franciaországban kacsákon, Olaszországban pulykákon, Magyarországon pedig pekingi kacsán tesztelnek madárinfluenza elleni oltóanyagokat.

A kísérletek többségében meglévő vakcinák széles körű alkalmazhatóságát vizsgálják, amiket az Európában elterjedt H5N1 törzsre adaptáltak.

A kutatás következő lépésében a laboratóriumi vizsgálat alapján telepi kísérletek kezdődnek annak megállapítására, hogy az ígéretesnek tűnő vakcinák szélesebb körű alkalmazás esetén is hatásosak-e. Legalább egy évig vizsgálják telepi körülmények között a vakcinák hatását, hogy meggyőződjenek róla, állományszinten milyen hosszú immunitásra lehet számítani a különböző hatóanyagoktól.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu