Mezőgazdasági hírek

Kész, vége? Teljesen eltűnhet a magyar zöldborsó a boltok polcairól?

2022. június 17., péntek

A rohanó hétköznapokban igen gyakran nyúlunk jól bevált, gyors receptekhez és alapanyagokhoz, éppen ezért, lehet, észre sem vesszük, hogy számos értékes alapanyag kimarad az étrendünkből. Pontosan így van ez a zöldborsóval is, ami nem elég, hogy ízletes, de roppant egészséges is és a rizibizin és a főzeléken kívül rengeteg jó étel készíthető belőle. Vagyis lehetne készíteni. Sokszor azonban fájdalmak vagy kék-lila foltok ellen próbáljuk meg használni, fagyasztott formában, konyharuhába burkolva. Azt, hogy csökken a borsó népszerűsége, jól mutatja az is, hogy Magyarországon az elmúlt években csökkent a vetésterülete, 18 ezer hektáron 90 ezer tonnát termeltek 2020-ban (2019: 91,4 ezer tonna). Szakértők szerint pedig idén a zöldborsó vetésterülete tovább zsugorodott.

A KSH adatai szerint Magyarországon a friss és feldolgozott (fagyasztott és konzerv) zöldborsó külkereskedelmi egyenlege pozitív. A zöldborsókonzerv kivitele 19 százalékkal lett kevesebb (47,9 ezer tonna) 2021-ben egy évvel korábbihoz képest. Oroszország volt a legjelentősebb felvevőpiac, emellett Németországba, Olaszországba, Litvániába és Romániába is szállítottak zöldborsót. Az idei év első negyedévében 14 százalékkal 11,4 ezer tonnára bővült az exportpiacokon eladott zöldborsókonzerv mennyisége az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb felvevőpiac Németország (1,85 ezer tonna) és Oroszország (1,85 ezer tonna) volt. A fagyasztott zöldborsóból tavaly 11 százalékkal 11,7 ezer tonnára nőtt a kivitel, a legnagyobb felvásárlónak Románia és Németország bizonyult. Az idei év első három hónapjában a fagyasztott zöldborsó kivitele 11 százalékkal 3,17 ezer tonnára, a behozatala 60 százalékkal 1,24 ezer tonnára nőtt 2021 azonos időszakához viszonyítva. 

A magyar piacra elsősorban Belgiumból és Lengyelországból érkezett fagyasztott zöldborsó. Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a zöldborsó termelői ára 950 forint/kilogramm volt 2021-ben, ami 13 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A zöldborsó az idén a 19. héten jelent meg a kínálatban 2400 forint/kilogramm áron, a 19-23. héten termelői ára 28 százalékkal 912 forint/ kilogrammra csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ami az EU-t illeti, az Unió első három legnagyobb zöldborsó termelőjének Franciaország, Spanyolország és Magyarország számított 2021-ben. Az EU27 belső piacán a legnagyobb zöldborsókonzerv-exportőr Magyarország (34,1 ezer tonna), a legnagyobb zöldborsókonzerv-importőr Németország (24,7 ezer tonna) volt ugyanekkor. Az unió zöldborsókonzerv-kivitele lényegesen meghaladta a behozatalt, ugyanis az 55,5 ezer tonna konzervkivitellel szemben 6,2 ezer tonna import állt 2021-ben. 

A harmadik országok irányába Olaszország (21,8 ezer tonna) volt az unió vezető exportőre, majd Magyarország következett a sorban (13,7 ezer tonna). Az EU legnagyobb célpiaca, Oroszország felé 19 százalékkal 15,8 ezer tonnára nőtt, míg az Egyesült Királyság felé 63 százalékkal 8 ezer tonnára csökkent a közösség exportja a megfigyelt időszakban. Az unió belső piacára a harmadik országok közül elsősorban Törökországból (1,9 ezer tonna), a Moldovai Köztársaságából (1,2 ezer tonna) és Kínából (1,1 ezer tonna) került zöldborsókonzerv.

Nem áll jól a borsó Magyarországon

Mint korábban lapunk is megírta, a zöldborsó esetében érzékelhetők olyan negatív jelenségek, melyek miatt az ágazat működőképessége is veszélybe kerülhet. A termelés jövedelmezősége ugyanis az utóbbi években – elsősorban klimatikus okokból – jelentősen romlott, jóllehet stratégiai jelentőségű szakágazatról, illetve termékről van szó: a zöldség-gyümölcs feldolgozóipar kibocsátásnak mintegy 2/3-át a hűtő- és konzervipar szakágazata adja, e szakágazat kibocsátásának, illetve alapanyag-felvásárlásának 70-80%-át pedig a csemegekukorica és zöldborsó teszi ki. Azért is jelentene komoly problémát az, ha megszűnne vagy éppen jelentősen visszaesne a zöldborsó ágazat, mert a jelenlegi körülbelül. 18 ezer hektár zöldborsó eltűnése mellett magával ránt 10-15 ezer hektár ráépülő másodvetésű csemegekukoricát is. 

A kiaknázatlan lehetőség

Bár a zöldborsót mindenki ismeri, sőt, viszonylag sokan is termesztik kiskertekben, mégsem kap elég nagy hangsúlyt, ez pedig az éttermek részéről is igaz. Ugyanis, a vendéglátóhelyek ma még (vagy már) nem igazán használják ki a hüvelyesekben rejlő gasztronómiai lehetőségeket, amit jól bizonyít, hogy kínálatukban alig szerepel hüvelyes zöldségből készült étel. Egy érdekes tanulmány is készült, ami ugyan csak a hüvelyesek népszerűtlenségét mutatja: a Bonduelle 50 magyarországi vendéglátóhely ételkínálatának elemzésével és több mint 1000 fő bevonásával készített reprezentatív felmérést. Az éttermek többsége, mintegy 84 százaléka ugyan kínál hüvelyeseket is tartalmazó ételeket, de az összes vendéglátóhely teljes kínálatát vizsgálva az ételek mindössze 4 százalékában volt hüvelyes. A választék elsősorban a hagyományos magyar fogásokra, egyebek között a bablevesre, a babgulyásra, a rizibizire korlátozódik.

Forrás: agrarszektor.hu