Mezőgazdasági hírek

Kerti kisállatok védelme márciusban

2021. március 17., szerda

Úgy tűnhet, hogy nyakunkon a tavasz, hiszen kezdenek virágba borulni a kiskertek, és hallani a kismadarak csivitelését is, de valójában a március még elég nehéz időszak a kerti élővilág számára.

A márciusi hőmérséklet még mindig jóval nulla alá csökkenhet éjszaka, így a gerinctelenek, például a földigiliszták, a bogarak és a hernyók még mindig menedék után kutatnak. Ilyenkorra a kerti madarak az utolsó bogyót is beleszámítva megettek már mindent, és kevesebb állati eleség áll rendelkezésükre, ezért gyakran éhezhetnek. Éppen akkor, amikor a szaporodáshoz jó állapotban kellene lenniük.

Március a kétéltűek szaporodásának is a legfontosabb hónapja. Először a békák kezdenek ívni. A tavak szélén kocsonyaszerű ívásokat raknak le, majd pár héttel később a varangyok is csatlakoznak hozzájuk. A varangyok általában nagyobb tavakban szaporodnak, mint a békák, és nagyobb valószínűséggel térnek vissza az eredeti tóhelyeikre. Az ívás élő szalagjait ilyenkor fektetik le az elmerült növények, például a mocsári körömvirág szárai köré.

Végül márciusban elsőként a hím gólyák is visszatérnek a régi költőhelyekre, hogy rendet tegyenek, mire áprilisban a nőstények is csatlakoznak hozzájuk.

Az alábbiakban megtudhatod, hogyan segítheted kerted vadvilágát márciusban.Tegyél ki ennivalót a sündisznóknak

A sündisznók márciusban kelnek fel a téli hibernációból, és a szaporodás céljából fel kell építeniük zsírtartalékjaikat. Segítsd őket! Tegyél ki számukra ételt alkonyatkor, ez lehet bármilyen megmaradt biztonságos ételmaradék, vagy kutya- és macskaeledel is. Hagyj számukra kint vizet is, hogy ne szomjazzanak.

Etesd továbbra is a madarakat

Ne tévesszen meg a melegebb idő, a táplálék még mindig kevés. Folytasd a madarak télen megkezdett kalóriadús etetését. Tegyél ki az etetőkbe napraforgót, szalonnát, zsírgolyót és különféle magvakat (pl. köles). Olajos magokat, például mogyorót ne tegyél az élelmük közé, mert a kis fiókák megfulladhatnak tőlük.

Gyűjtsd egy rakásba a levágott füvet

Az első fűnyírás eredményét szárítsd ki és tedd a kert egy száraz és eldugott sarkába. Egy ilyen lakóhely vonzza a darázskirálynőket, hogy ott alapítsanak telepet.

Ültess pollenben gazdag növényeket

A méhek munkáját segítheted, ha a kertedbe olyan növényeket és virágokat ültetsz, amik támogatják a beporzók munkáját. Így hozzájárulhatsz a méz termeléséhez is. 

Építs kerti tavat

A kerti tó nem csak ékes dísze az otthonodnak, de élőhelyet biztosít a békék számára is. A kis tóba ültess olyan növényeket, mint például a deréceveronika, amik sok oxigént termelnek, ráadásul menedéket biztosítanak a ragadozókkal szemben is.

A kerti vadvilág védelme meghálálja magát. A kisállatok elvégzik maguktól a legtöbb kártevő természetes irtását, a méhek beporozzák a növényeket, hogy azok érett növényekké fejlődjenek, a madarak pedig boldog muzsikával töltik be az idilli kertedet.

A cikk hasonló érdekességek mellett olvasható a szeretemamezogazdasagot.hu oldalon is!

Forrás: agrotrend.hu