Mezőgazdasági hírek

Kerti és konyhai gyógynövények sebkezelésre

2022. július 6., szerda

Bárki elszenvedhet kisebb balesetet kertészkedés közben, hiszen néha még egy fűszál is „komoly” vágást okozhat, a tüskékről, tövisekről nem is beszélve. Mikor máskor történhetne meg a baj, mint amikor éppen nincsen nálunk fertőtlenítőszer és sebtapasz. Vagy mégis? Nézzünk csak körül a kertben!

Számtalan olyan növényt találhatunk a saját kertünkben, amelyek alkalmasak arra, hogy csillapítsák a fájdalmakat, összehúzzák a sebszéleket és gyorsítsák a gyógyulási folyamatot.Rögvest előkezelhetjük a sebet a gyógynövények értékes hatóanyagaival addig is, amíg eljutunk a házipatikánkhoz.

Használhatjuk közvetlenül a leveleket, készíthetünk belőlük forrázatot, kivonatot és akár még kenőcsöt is.

A virágoskertben lakó segítők

Körömvirág: friss leve, forrázata, vagy a megmorzsolgatott levele gyorsítja a zúzott, tépett, vágott sebek illetve a véraláfutások gyógyulását.

Rózsa, vadrózsa: a szirmok nedvével vagy ázalékával sebet kezelhetünk, sőt, megnyugtatja a gyulladt és napégette bőrt is.

Muskátli: bármily meglepő, a levele szintén használható sebkezelésre.

Kis meténg: vérzéscsillapító hatása miatt segít kisebb sérülések vagy orrvérzés esetén. Lehet néhány megmorzsolt levelet feltekerve finoman az orrnyílásba helyezni. A friss levelekből görcsoldó és sebgyógyító pakolás is készíthető.

Fekete nadálytő: levelét vágásokra, horzsolásokra, égési sérülésekre tehetjük.

Fűszerkerti szövetségesek

Levendula: forrázatát borogatás formájában különféle sebekre, csípésekre, harapásokra, csalánkiütésre, bőrgyulladásra, égési sérülésekre tehetjük.Egy üvegcse illóolajat is érdemes otthon és utazáskor magunknál tartani, mert rengeteg helyzetben nyújt segítséget: görcsoldó és fertőtlenítő hatású, továbbá csillapítja a fájdalmakat.

Menta: megnyomkodjuk hűsítő, aromás levelét, hogy megnedvesedjen és a sebre tesszük.

Bazsalikom: megmorzsolgatott, zúzott levele okostapaszként használható.

Kakukkfű: alkalmas kisebb sérülések azonnali ellátására.

A gyümölcsösben termő gyógyír

Almafa: növényi antibiotikum tartalmú levele kiváló vágott sebek ellátásához.

Diófa: a levelek főzete fertőtleníti a sebeket.

Szeder: magas csersavtartalmú levele könnyen csillapítja a vérzéseket.

Olivafa: zsengébb leveleiből vérzéscsillapító és gyulladáscsökkentő borogatást készíthetünk.

Ezekért érdemes a konyha felé venni az irányt

Kurkuma: szórjunk egy kis kurkumaport a karcolásra vagy kisebb vágásra.Gyömbérporral kombinálható, esetleg helyettesíthető.

Fekete bors: ha vágott sebet szereztünk, rászórhatunk egy kis őrölt borsot, mivel baktériumölő és vérzéscsillapító hatású.

Porcukor: tiszta, egykomponensűvé finomított állapota miatt enni nem igazán egészséges, de sebgyógyításnál éppen kapóra jön.

Agyagpor: amikor túl sok hajszálér érintett, nehezebben áll el a vérzés. A tiszta zöld, fehér vagy Rhassoul agyag még a kérlelhetetlenül szivárgó vérzés megfékezésében is hatalmas segítség.

Szeretettel gondozott növényeink szükség esetén biztos szívesen segítenek nekünk a sebgyógyításban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu