Mezőgazdasági hírek

Kemény fagyok sújtották a spanyol csonthéjas ültetvényeket

2022. április 20., szerda

Mínusz 5°C-os hidegbetörés okozott kárt Valencia és Alicante környékén, főleg csonthéjas ültetvényekben.

Bár a spanyol mezőgazdaság főleg az aszálytól és a hőségtől szenved, az utóbbi években már az Ibériai félszigeten is egyre gyakoribbá váltak a tavaszi fagykárok, tavaly például már 150 millió euró értékben fizetett kárenyhítést a minisztérium – írta a FruitVeb.

Fagykárok Valencia körzetében

A fiatal agrárvállalkozókat tömörítő ASAJA (Asociación Agraria Jóvenes Agricultores) jelentése szerint a március végi esőzéseket követően mínusz 5°C körüli éjszakai minimum hőmérsékletet mértek a Valencia környéki fontos gyümölcstermesztő körzetben. A szervezet már végzi a kárfelmérést, jelen állás szerint 25 millió euróra becsülik a terméskiesést. A Valencia környéki ültetvények közül elsősorban a csonthéjasok, a mandula, a datolyaszilva károsodott, de a citrusféléknél és egyes zöldség kultúrákban is jelentettek károkat. Különösen nagy károkat okozott a fagy a Valencia környéki csonthájasokban, itt a kár mértéke egyes helyeken eléri a 100%-ot, és hasonló a helyzet az ország középső részén található mandulaültetvényekkel is.

Alicante környékét sem kímélte a fagy

Alicante környékén az ASAJA becslései szerint a mandula és cseresznye termés 80%-a került veszélybe, ami 4000 tonna cseresznye kiesését jelenti a piacról, a teljes kárt ebben a körzetben 21 millió euróra becsüli az ASAJA.

Forrás: agrotrend.hu