Mezőgazdasági hírek

Katasztrofális a dinnyehelyzet Spanyolországban

2021. május 31., hétfő

Éppen csak elkezdődött a szezon, de máris önköltség alá zuhant minden görög- és sárgadinnyetípus termelői ára a spanyolországi termesztőkörzetekben. A helyi szakemberek a paradox jogi szabályozást okolják, amely miatt szerintük egyenlőtlen feltételekkel kell versenyezniük az EU-n kívülről érkező áruval.

A friss zöldség-gyümölcs kereskedelem szakportálja, a fruchthandel.de spanyolországi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Coexphal-Aproa szövetkezet május végén szimbolikus dinnyemegsemmisítő demonstrációt hirdetett, ezzel kívánva felhívni a kormányzat figyelmét a helyzet tarthatatlanságára.

A szövetkezet szakemberei az élelmiszerláncot szabályozó, elvileg a helyzet jobbítására megalkotott és sokak által magasztalt törvényt okolják, amely álláspontjuk szerint semennyire sem oldja meg a termelők értékesítési gondjait, sőt, inkább hátrányba kerülnek miatta a spanyol termesztők az alacsonyabb önköltséggel dolgozó marokkóiakkal szemben.„Jelenlegi formájában a jogszabály nem tölti be a neki szánt szerepet, vagyis nem védi az élelmiszerlánc leggyengébb láncszemeit, a termesztőket és az ő értékesítőszervezeteiket” – vélik.

Tény, hogy hegyekben áll a szövetkezetek logisztikai központjaiban a kiváló minőségű sárga- és görögdinnye, amelynek nem találnak piacot Európában, mert az áruházak marokkói dinnyével vannak tele. Spanyolország legdélebbi részén, a zöldségtermesztéséről híres Almería térségében a 21. naptári héten, vagyis május utolsó hetében típustól függően 0,10-0,30 euró között van a görögdinnye kilójának termelői ára (kb. 40-110 Ft), a sárgadinnyéé pedig 0,08-0,45 euró között (kb. 30-160 Ft). 

Az önköltségi ár ezzel szemben a COAG értékesítőszervezet adatai szerint görögdinnyénél 0,40 euró (kb. 150 Ft), sárgadinnyénél pedig fajtakörtől függően átlagosan kb. 0,50 euró (kb. 180 Ft) – számol be róla a fruchthandel.de.

Forrás: magyarmezogazdadag.hu