Mezőgazdasági hírek

Agrárközösség

Júniusban újra NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow

2023. május 10., szerda

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közreműködésével – idén is megrendezi az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShowt a Fejér megyei Mezőfalván június 7-8-án. A NAK és a MEGFOSZ vezetői május 8-án együttműködési megállapodást írtak alá a rendezvény szervezésével kapcsolatban.

Mint Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta, 2017-ben kezdték azt a projektjét, ami az elmúlt években egy sikeres rendezvénnyé nőtte ki magát. Ez a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow. Ez volt az első olyan program, ahol egyfajta terepi gyakorlat formájában próbálták meg eljuttatni az agrártermelőkhöz a modern és korszerű információkat, ami a fejlődéshez, a jól és okszerű gazdálkodáshoz szükségesek.

A MEGFOSZ a kezdetektől fogva a NAK partnereként vett részt a szervezésben.

A MEGFOSZ szakmai háttértudása, tapasztalata és mint szervezőelem nagyban hozzájárul a rendezvény magas nívójához és eredményességéhez.

Évről évre egyre többen vesznek részt a Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n, ami egy komoly visszacsatolása annak, hogy igény van ilyen típusú rendezvényekre.

Idén június 7-8-án a szokásos helyszínen, Mezőfalván tartják a rendezvényt, ahol több mint 40 hektáros területen várják a látogatókat. A rendezvény célja a szakmai információ átadása, a szakmai tudásbővítése a szakmai érdeklődők számára. Minden évben valamilyen központi téma köré szervezik az eseményt.

„Idén egyrészt a fenntarthatóság áll a rendezvény középpontjában, másrészt azoknak a lehetőségeknek a bemutatása, amik segítenek a – klímaváltozáshoz alkalmazkodó – eredményes gazdálkodásban.

Amiről elméletben sokat hallani, itt a gyakorlati megvalósításaira is látható lesz számos követhető példa. Ezúttal is széles programkínálat várja az agrárvállalkozókat, gazdálkodókat, segítve őket a megalapozott szakmai döntéshozatalban” – hangsúlyozta Győrffy Balázs.

Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke kiemelte: „A gépgyártók fejlesztései a forgatás nélküli talajművelés irányába haladnak, és folyamatosan gyarapszik azon tudatos gazdálkodók száma, akik évek óta így művelik földjeiket, védve a kiszáradástól. Ezeket a technológiákat, technikákat, gépeket, eszközöket visszük Mezőfalvára. Emellett a MEGFOSZ célja, hogy a pályaválasztás előtt állók számára vonzó jövőképet vázoljon, tíz éve sikeres „Legyél Te is agrárgépész!” programja keretében az agrárgépész szakma felé terelje őket.

A rendezvényen bemutatásra kerülő technológiák és technikák a diákok körében is méltán tarthatnak számot elismerésre, az ott készült képes posztok pedig kiválóan alkalmasak számukra megannyi like begyűjtésére is.”

Harsányi Zsolt kiemelte mennyire fontos az öntözés, hogy minél több öntözővíz jusson a szántóföldekre a biztonságos élelmiszer-termelés érdekében. Kitért arra is, hogy egyre több autonóm „robot” dolgozik a mezőgazdaságban, nemcsak az állattenyésztésben például a fejőrobotok, hanem hamarosan – három hét múlva – bemutatják hazánkban az első önjáró traktort is. De szót ejtett az elektromos járművek megjelenése kapcsán arról, hogy a belsőégésű motorok leváltására ő a hidrogénhajtásban látja inkább a jövőt, hiszen az mezőgépekhez szükséges elektromos áram óriási mérteket követelne. A drónok pedig gyakorlatilag már jelen vannak a mezőgazdaságban. A tavalyi év gépvásárlási szempontból eredményes volt, mondta el Harsányi Zsolt, hiszen a támogatások, a jó kamatszint, az emelkedett árfolyam mellett a terményeiket értékesítő gazdálkodók gépeket vásároltak.

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow hagyományosan az ország legnagyobb, álló- és mozgógépes szabadtéri kiállítása, ahol megtekinthető a mezőgazdasági gépek legszélesebb kínálata.

A mozgó gépbemutatón működés közben figyelhetik meg a látogatók a legmodernebb eszközöket, gépeket, gépkapcsolatokat. Természetesen a korábbi jól bevált programelemek, mint a gépbemutató, fajtabemutatók, mikroparcellás és demóparcellás növénytermesztési bemutatók is megjelennek.

A rendezvényen górcső alá kerül az aszály vagy a klímaváltozás kérdése. A „Változó klíma, alkalmazkodó mezőgazdaság!” tematikus tanösvény ismerteti a klímaváltozás hatásait és azokat az alkalmazható megoldásokat, amelyek segítenek a gazdálkodóknak mérsékelni a negatívumokat.

Az idén a NAK másfél hektáron szervezi meg a NAK Szakmai Színteret, ahol a gazdálkodóknak igyekeznek bemutatni, hogyan lehet környezeti fenntarthatósági szempontok szerint eredményesen gazdálkodni.

A Közös Agrárpolitika változására reagálva szeretnék egy kicsit azt is bemutatni, hogyan lehet például az agrár ökológiai programban teljesíteni az előírásokat.

A MEGFOSZ célja továbbra is hogy segítsék a termelőket hatékonyabban, versenyképesebben, talán komfortosabb körülmények között dolgozni, valamint, hogy munkájuk gyümölcse az élelmiszer egészségesen és biztonságosan kerüljön a fogyasztók elé. Ehhez szeretnének hozzájárulni ezen a kiállításon is.

Az eseményre a belépés ingyenes, és a parkolásért sem kell külön fizetni. További információk: www.szantofoldinapok.hu

Forrás: magyarmezogazdasag.hu