Mezőgazdasági hírek

Jövőre már kenderből készült húspótlót is ehetünk

2020. szeptember 7., hétfő
Kenderből készül húspótló termék gyártását kezdik meg Új-Zélandon. A gyártók szerint a legnagyobb értéke, hogy ezek a növényi alapú termékek a húsnál több fehérjét és rostot tartalmaznak. Az előállításuk pedig fenntartható módon történik.

Fotó: greencamp.com

Az Új-zélandi székhelyű Sustainable Foods 2021-ben tervezi bevezetni a kender alapú élelmiszerek forgalmazását. A kender alapú húspótló a Craft Meat Co. védjegyével fogják forgalmazni, amely már most is növényi alapú termékeket kínál.

Élelmiszereink  többsége a tápértéke miatt már tartalmaz kendert, de az új termékben a kender lesz az alapanyag, így a  fehérjetartalma magasabb lesz, mint az állati termékeké, mivel a kender önmagában nagyon gazdag fehérjében. A kenderhús várhatóan nagyon nagy mennyiségű rostot tartalmaz majd, és ezek olyan előnyök, amelyek nem érhetők el a hagyományos húsnál, és mint sok más növényi helyettesítőnél, ismertette a termék előnyeit – mondta  Kyran Rei, a Sustainable Foods társalapítója.

A végtermék minimális feldolgozottságú lesz, és természetes összetevőkön alapul, összhangban az egészségesebb és fenntarthatóbb ételeket kereső fogyasztói trendekkel.

Kérdésre, hogy a kender alapú húspótló íze és állaga hogyan viszonyul az állati vagy más alternatív termékekhez? Kiderült, hogy az íze leginkább a csirkehúshoz fog hasonlítani.

A gyártók úgy fogalmaztak, hogy céljuk nem a hús “lemásolása”.

Fotó: greencamp.com

A helyettesítő alapanyagot helyben termesztett kenderből fogják készíteni. A Greenfern Industries cég egy kisebb vízerőművet épített, amely árammal látja el a termelő és feldolgozó létesítményt, ezáltal növelve a folyamatok fenntarthatóságát. Az élelmiszer gyártó cég számára ugyanis  nagyon fontos volt megtalálni azt az ökológiai módszert, amivel megvalósíthatják a feldolgozást és az előállítást.

Ahol pedig elengedhetetlen a műanyag használata,  például a csomagolásnál, ott újrahasznosított anyagokat használnak majd.  

A növényi étrend fogyasztásának egyik előnye a húsipar által létrehozott ökológiai lábnyom minimalizálása. A növényi eredetű hús és tejpótlók egyre népszerűbbek a fejlett világban, érveltek a kenderhús gyártói.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu