
Fotó: greencamp.com
Fotó: greencamp.com
Az Új-zélandi székhelyű Sustainable Foods 2021-ben tervezi bevezetni a kender alapú élelmiszerek forgalmazását. A kender alapú húspótló a Craft Meat Co. védjegyével fogják forgalmazni, amely már most is növényi alapú termékeket kínál.
Élelmiszereink többsége a tápértéke miatt már tartalmaz kendert, de az új termékben a kender lesz az alapanyag, így a fehérjetartalma magasabb lesz, mint az állati termékeké, mivel a kender önmagában nagyon gazdag fehérjében. A kenderhús várhatóan nagyon nagy mennyiségű rostot tartalmaz majd, és ezek olyan előnyök, amelyek nem érhetők el a hagyományos húsnál, és mint sok más növényi helyettesítőnél, ismertette a termék előnyeit – mondta Kyran Rei, a Sustainable Foods társalapítója.
A végtermék minimális feldolgozottságú lesz, és természetes összetevőkön alapul, összhangban az egészségesebb és fenntarthatóbb ételeket kereső fogyasztói trendekkel.
Kérdésre, hogy a kender alapú húspótló íze és állaga hogyan viszonyul az állati vagy más alternatív termékekhez? Kiderült, hogy az íze leginkább a csirkehúshoz fog hasonlítani.
A gyártók úgy fogalmaztak, hogy céljuk nem a hús “lemásolása”.
Fotó: greencamp.com
A helyettesítő alapanyagot helyben termesztett kenderből fogják készíteni. A Greenfern Industries cég egy kisebb vízerőművet épített, amely árammal látja el a termelő és feldolgozó létesítményt, ezáltal növelve a folyamatok fenntarthatóságát. Az élelmiszer gyártó cég számára ugyanis nagyon fontos volt megtalálni azt az ökológiai módszert, amivel megvalósíthatják a feldolgozást és az előállítást.
Ahol pedig elengedhetetlen a műanyag használata, például a csomagolásnál, ott újrahasznosított anyagokat használnak majd.
A növényi étrend fogyasztásának egyik előnye a húsipar által létrehozott ökológiai lábnyom minimalizálása. A növényi eredetű hús és tejpótlók egyre népszerűbbek a fejlett világban, érveltek a kenderhús gyártói.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu