Mezőgazdasági hírek

Jól zárták a traktorgyártók 2020-at a tőzsdéken

2021. január 7., csütörtök

A decemberi tőzsdei raliból az agrárcégek befektetői is profitálhattak. A 25 vizsgált cégből 18-nak emelkedett a saját devizában számított árfolyama 2020 utolsó hónapjában. A traktorgyártók iránti optimizmus kiemelkedő volt, vélhetően sokan arra számítanak a piacon, hogy sok gazdálkodó bepótolja az elhalasztott beruházásait. Egész 2020-at nézve is az élen vannak a mezőgazdasági erőgépeket gyártó vállalatok.

A mezőgazdaságban, agrárgép-gyártásban és élelmiszeriparban érdekelt vállalatok közül kiemelkedett a globális traktorgyártó CNH Industrial NV résztulajdonában álló török traktorgyártó, a Türk Traktör 25,6 százalékos árfolyamugrása. A Fendt, a Massey Ferguson és a Valtra traktorok anyacége az AGCO árfolyama 13,6 százalékkal lőtt ki. A dobogó harmadik helyét maga a CHN szerezte meg 9,89 százalékos pluszt követően. A világ legnagyobb mezőgazdasági gépgyártója, a Deere & Company a hatodik helyet szerezte meg 6,2 százalékos emelkedéssel.

A havi lista végére az amerikai húsipari vállalat, a Tyson Foods került 8,1 százalékos zuhanással, de a kanadai takarmány-előállító Nutrien befektetői sem örültek a 4,9 százalékos mínusznak. Hátulról a harmadik a Cal-Maine Foods, az Egyesült Államok legnagyobb tojástermelője volt 4,1 százalékos árfolyamcsökkenéssel.

Az egész 2020-as listát a Türk Traktör a szinte hihetetlen 236 százalékos emelkedéssel nyerte. Ebben a raliban benne van azonban a török líra rendkívüli devizapiaci volatilitása és értékcsökkenése is. A Deere & Company 53,3 százalékos emelkedése azonban már dollárban értendő. Éves viszonylatban a harmadik, 33,63 százalékos részvénydrágulással a növényvédő szereket gyártó és vetőmagokat termelő Corteva Inc. lett. A sort a Roundup-ügy következményeivel küzdő több mint 150 éves múlttal rendelkező nemzetközi nagyvállalat, a Bayer zárja 33,2 százalékos zuhanással. A Tyson Foods 28,9 százalékos lejtmenete is számottevőnek tekinthető.

A mezőgazdasági szektor cégeit követő ETF-ek, azaz tőzsdén kereskedett indexkövető befektetési alapok kurzusai pluszba fordultak év végére. A VanEck Vectros Agribusiness ETF, amelyben az etfdb.com adati szerint az egyik legjelentősebb agrárpiaci ETF, 14,6 százalékkal növelte értékét idén. Az ETF által kezelt vagyon nagysága 784 millió dollár. Az iShares MSCI Global Agriculture Producers ETF kurzusa, 20,1 százalékkal emelkedett idén, a kezelt vagyon 35,1 millió dollár. A First Trust Indxx Global Agriculture ETF-ben 3,6 millió dollár volt, ennek az árfolyama 13,9 százalékkal nőtt 2020-ban.

Forrás: agroforum.hu